Hoppa till huvudinnehållet
Mariakykan i Sigtuna
Foto: Björn Leijon

Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandring
Intresset för att ge sig ut och vandra lockar idag allt fler. Att sakta ner på farten, att få uppleva kravlösheten i naturen och att få ett nytt perspektiv på tillvaron. Vandringen kan ses som en yttre resa genom kulturarvet eller som en inre resa genom vårt mentala arv, en naturupplevelse eller som ett fysiskt konditionstest. Drömmen om att göra en pilgrimsfärd handlar för många om att gå i forna generationers fotspår till en helig plats.

Pilgrimens vandring är både en yttre vandring, i vacker natur och på dammiga vägar, och en inre vandring för att förstå mer av sig själv.

De sju nyckelorden i en Pilgrimsvandring är:
• Frihet
• Enkelhet
• Tystnad
• Bekymmerslöshet
• Långsamhet
• Andlighet
• Delande

Oavsett vilket mål man har med sin vandring är naturen generös. Alla är välkomna!

Ingegerdsleden

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna? Kungadottern Ingegerd föddes omkring år 1000 och var dotter till Olof Skötkonung och sondotter till Sigtunas grundare, Erik Segersäll. Genom äktenskapet med furst Jaroslav hamnade hon i Novgorod som storfurstinnan Irina. Hon blev inom många områden en betydelsefull person och kom att leva ett rikt liv. Innan hon dog avlade hon klosterlöfte och hennes namn som nunna blev Anna. I den ryska ortodoxa kyrkan vördas hon som den heliga Anna av Novgorod, det första svenskfödda helgonet. Sedan 2018 finns i Mariakyrkan en stor ikon föreställande Ingegerd. 

Ingegerdsleden, uppkallad efter Sigtunaprinsessan, är en 11 mil lång, lättvandrad led som sträcker sig från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till domkyrkan i Uppsala. Sigtuna är den centrala platsen på pilgrimsleden eftersom det var här som Ingegerd föddes och växte upp.

Ingegerdsleden är markerad med ett särskilt framtaget emblem skapat av Bo Lundkvist. Kronan på emblemet står för att Ingegerd var kungadotter, furstinna och helgon men påminner också om Sigtunas stadsvapen. De tre vita prickarna motsvarar ledens tre mål (Uppsala, Sigtuna och Stockholm), men kan också stå för treenigheten. Under kronan ser man ett bomärke för Rurikätten, Ingegerds makes ätt: en stiliserad pilgrimsfalk. Den kan också läsas som S U, Stockholm – Uppsala.

Att vandra Ingegerdsleden är inte bara att vandra genom landskapet utan också genom tiden. Här förenas medeltid och nutid. I Mariakyrkan i Sigtuna stad kan du hämta ditt pilgrimspass för att stämpla de olika etapperna på Ingegerdsleden.

Ingegerdsleden Pilgrimspass

Två etapper av Ingegerdsleden passerar Sigtuna, etapp 4 Rosersberg-Sigtuna och etapp 5 Sigtuna-Odensala.

Läs mer här: 

Etapp 4 Rosersberg-Sigtuna

Etapp 5 Sigtuna-Odensala