Hoppa till huvudinnehållet
Ingegersleden etapp 4
Foto: Anna-Maria Blomqvist

Ingegerdsleden Etapp 4

Ingegersleden Etapp 4, Rosersberg - Sigtuna

Den fjärde etappen av Ingegerdsleden är cirka 17 km och går mellan Rosersbergs slott och Mariakyrkan i Sigtuna. Det är den kortaste av ledens sju etapper och går till stor del på skogsstigar och knaggliga vägar. Den är därför besvärlig för rörelsehindrade och vandrare med barnvagn.

Första delen av Etapp 4, Rosersbergs slott - Steninge slott
Den första delen av Etapp 4 startar vid Rosersbergs slott och går utmed Mälaren vidare mot Steninge slott. Kungliga Rosersbergs slott är ett av de mer ståtliga sevärdheterna utefter leden. Slottet har anor från 1600-talet och användes som sommarbostad av Carl XIV Johan. Det blev så småningom änkesäte för hans drottning Desideria. Den lummiga och vackra engelska parken erbjuder svalka under varma sommardagar och här finns goda möjligheter att ta sig ett dopp. Det finns även en grillplats och många fina platser för att äta sin matsäck. Känslan att vandra mellan bokträden gör att man förflyttas till en annan tid. 


När ni har passerat stranden kommer ni till Kettis grotta, väster om Rosersberg, som ligger under ett stort klippblock. Grottan tillkom i början av 1800-talet och var byggd av trä och näver. Trotts att grottan brann upp i slutet av 1990-talet och endast lämnade kvar ett utskjutande klippblock, lever namnet kvar än idag. Intill grottan ligger också en spiralformad runsten, prydd med frimuraremblem. Runstenen är från 1800-talet och minner om Kettil. Stenen är vänd ut mot fjärden och har en fin bänk där man kan vila trötta fötter.

Så småningom kommer ni fram till Steningebadet och därifrån är det inte långt till Steninge slott. Området kring Steninge har förhistoriska anor. På toppen av en bergshöjd, sydväst om slottet, ligger en fornborg från vilken man har en vidsträckt utsikt över Mälaren. Nicodemus Tessin d.y., som också ritade det kungliga slottet i Stockholm, utsåg det lilla lantslottet Steninge till sitt mästerverk. Slottet invigdes 1705 i närvaro av änkedrottningen Hedvig Eleonora.

Idag är området högst levande. En helt ny stadsdel, Steninge slottsby, har vuxit fram och för en besökare finns mycket att se och uppleva. Är det dags för lunch ligger Steninge Bruk i Stenladan bra till, här finns under öppettid även tillgång till toaletter. Har ni matsäck med finns det gott om plats på gräsytorna i området när slottsparken håller öppet.


Läs mer om Ingegerdsleden på Naturkartans hemsida. Där kan du även se utmarkerad karta för den första delen av Etapp 4.

Andra delen av Etapp 4, Steninge slott - Mariakyrkan Sigtuna
Den andra delen av Etapp 4 sträcker sig från Steninge slott till Mariakyrkan i Sigtuna. Här vandrar ni genom täta och lummiga skogar som passar bra för vandring i tystnad. Vandringen sträcker sig genom Rävsta naturreservat, förbi Björnkälla och Embarsboda där ni finner grillplats och vindskydd. 

När ni närmar er Sigtuna stad vandrar ni genom området Til och vidare längs med vattnet. Väl framme i Sigtuna kommer ni till Mariakyrkan, det sista stoppet på Etapp 4, byggd på 1240-talet av dominikaner som Mälardalens första tegelbyggnad. Här kan du hämta ditt pilgrimspass för att stämpla de olika etapperna på Ingegerdsleden. I området hittar ni också S:t Olofs ruin, vackert belägen på kyrkogården vid Mariakyrkan, som är en av de äldsta bevarade kyrkoruinerna i Sverige.

Läs mer om Ingegerdsleden på Naturkartans hemsida. Där kan du även se utmarkerad karta för den andra delen av Etapp 4.

Vill du se mer av Sigtuna?
Sigtuna är Sveriges äldsta stad, grundad omkring år 980 av Erik Segersäll. Här föddes prinsessan Ingegerd som leden är uppkallad efter. På den plats där Sigtuna museum idag står fanns den kungsgård där den första kyrkan byggdes och där man tror att Ingegerd växte upp. 

Om du fortsätter din vandring i Sigtuna stad kan du också se ytterligare sevärdheter. Vid Stora torget hittar ni en av Sigtunas mest välkända byggnader, Sigtuna Rådhus, byggt 1744 av stadens borgmästare Eric Kijhlman.

På en höjd intill prästgården hittar ni även den välbevarade ruinen av S:t Pers kyrka. En kyrka som anses ha varit ärkestiftets domkyrka före flytten till Gamla Uppsala år 1190.


En fortsatt vandring längs med vattnet leder till Sigtunastiftelsen, Manfred Björquist välbevarade skapelse, som är placerad på en av Sigtunas många kullar. Den drygt 100 år gamla klosterliknande byggnaden, ritad av John Åkerblom, är en levande oas som dominerar Sigtunas kulturliv. Med verksamhetsområden som hotell och restaurang, kultur och bildning och ett stort och imponerande bibliotek med klipparkiv, lockar man besökare från hela världen.

På nästa kulle ligger anrika Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL, även den ritad av John Åkerlund. Skolan bildades 1980 genom sammanslagning av de då två största riksinternaten i Sverige, Sigtunastiftelsens Humanistiska Läroverk (SHL grundad 1926 av Manfred Björkquist och Arvid Bruno) och Sigtunaskolan (SS grundad av Harry Cullberg). Internatskolan stoltserar med många kända före detta elever varav kung Carl Gustaf XVI säkerligen är den mest kände.

Fortsätter ni en ytterligare bit efter sjön kommer ni till Sigtuna Folkhögskola, grundad av Manfred Björkqvist 1917 och ritad av John Åkerlund. Folkhögskolan är belägen på en av Sigtunas västra kullar, på samma plats där Svenska kyrkans lekmannaskola Ansgarsliden fanns under åren 1922-1977. Folkhögskolan bedriver året runt ett fint och hemtrevligt vandrarhem i STFs regi.