SEVÄRDHETER
Kyrkor och ruiner, slott och torparbyar, Sveriges minsta rådhus och den största flygplatsen – alla är de en del av vår historia och alla är värda ett besök. Promenera genom Sveriges första gågata och platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas. Det var här det nya Sverige bildades och Erik utropade sig till kung. Sigtuna rymmer minnen från alla tider.
Historien om Sigtuna
SIGTUNASigtuna har en unik plats i Sveriges historia. Det är Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet av Erik Segersäll med den ursprungliga stadsplanen i stort sett oförändrad.
Läs merSigtuna Rådhus
SIGTUNASigtuna rådhus är Sveriges minsta och Sigtunas mest avbildade och kända byggnad. Ta del av utställningen om de mörka historier om brott och straff som hör ihop med huset. Sigtuna rådhus är också en populär plats för vigslar.
Läs merSigtuna bokkiosk
SIGTUNAVid slutet av den tusen år gamla gatan som slingrar sig genom Sigtuna stad, står Sigtunas bokkiosk. Det är en gammal telefonkiosk som 2014 gjordes om till ett litet minibibliotek. Här kan du sommartid låna och lämna böcker.
Läs merSigtuna museum
SIGTUNAVälkommen till Sigtuna museum! Här berättas historier om Sigtuna kommun från stenåldern, vikingatiden och fram till idag.
Läs merGuidade visningar
SIGTUNAFölj med på en resa genom Sigtunas tusenåriga historia och gå på en guidad visning. Stadsvandring i Sigtuna stad, cykeltur från Sigtuna till Viby by och Wenngarns slott, arkitektur och bebyggelse är några av alla valbara teman.
Läs merS:t Olof Kyrkoruin
SIGTUNAKyrkan sägs härstamma från första hälften av 1100-talet och kan vara den äldsta stenkyrkan i Sverige. Denna mäktiga kyrkoruin från tidig medeltid rymmer många hemligheter som vi ännu bara anar.
Läs merS:t Pers Kyrkoruin
SIGTUNAS:t Pers kyrka byggdes kanske så tidigt som kring sekelskiftet 1100, ungefär hundra år efter stadens grundande. Kyrkan byggdes troligen av och för Sigtunas grundare, kung Erik Segersäll.
Läs merS:t Lars Kyrkoruin
SIGTUNAAv S:t Lars kyrka syns idag bara delar av ett tidigare kraftigt västtorn. Ett torn som renoverades under slutet av 1500-talet av Johan III. Från arkeologiska utgrävningar vet man dock att kyrkan varit en stor gråstenskyrka, troligen byggd under 1100-talet.
Läs merSteninge slott
MÄRSTASom en liten pärla vid Mälarens strand ligger Steninge slott från 1705. Här finns mycket att se och upptäcka. Spännande historia, stora ytor och en kombination av både mat och shopping gör det till ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.
Läs merWenngarns slott
SIGTUNASveriges äldsta bevarade brev från 1164 handlar om området Wenngarn och genom århundradena har Vasaätten, statsmän, riddare och riksråd bott och härskat på Wenngarn. Wenngarn är idag en slottsmiljö med aktiviteter för alla sinnen och åldrar och är alltid gratis att besöka.
Läs merSkånelaholms slott
ROSERSBERGSkånelaholms slott är ett romantiskt 1600-tals slott beläget i en vacker och naturskön miljö. Slottet uppfördes mellan åren 1639 och 1643, men gårdens namn omnämns redan år 1276 i ett köpebrev.
Läs merRosersbergs slott
ROSERSBERGRosersbergs slott är ett av Sveriges tio kungliga slott. Slottet uppfördes på 1630-talet med typiska drag för sin tid - som i princip stått stilla sen dess.
Läs merSkoklosters slott
SKOKLOSTERSkoklosters slott är ett av världens bäst bevarade barockslott, beläget på Skohalvön vid Mälarens strand.
Läs merSigtuna bibliotek
SIGTUNAVälkommen till Sigtuna bibliotek, det vackra lilla biblioteket med en egen trädgård. Här finner ni böcker, tidskrifter, filmer och mycket annat för både barn och vuxna.
Läs merKlockbacken
SIGTUNAKlockbacken i Sigtuna stad har fått sitt namn efter den gamla klockstapeln från tidigt 1600-tal. Utsikten söderut är vidsträckt och ett perfekt utflyktsmål för den som vill ut i naturen, men inte vill gå så långt.
Läs merViby by
SIGTUNAEtt par kilometer utanför Sigtuna stad ligger den gamla torparbyn Viby. Här har tiden stått stilla och byn är bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan.
Läs merSigtunahistorier
SIGTUNAUtställningen Sigtunahistorier berättar om livet från stenåldern och fram till idag. Möt olika människor med olika berättelser, från olika platser och under olika tider. Utställningen finns på Drakegården, Sigtuna museum och i Rådhuset.
Läs merFabriksmuseet
MÄRSTAI vackra Steninge Slottsby och nära intill Steninge slott ligger den gamla lervarufabriken från 1900-talet. Här kan ni se utställningen om lervarufabriken som med sin över 100-åriga historia visar upp foton och lergods producerade i fabriken 1920-1970.
Läs merMuseibutiken
SIGTUNAMuseibutiken har ett stort utbud av böcker, design, vintage och smycken. Museibutiken finns på Sigtuna museum och Drakegården.
Läs merDraketrädgården
SIGTUNAPå bästa läge i centrala Sigtuna ligger en stor och inbjudande trädgård. Här är alla välkomna att slå sig ned och njuta, leka eller ha picknick under äppelträden.
Läs merLundströmska gården
SIGTUNALundströmska gården är ett välbevarat borgarhem och godtköpshandel från sekelskiftet 1900. Gården har fått sitt namn efter familjen Lundström som bodde och bedrev handel på platsen.
Läs merÖrtagården vid Mariakyrkan
SIGTUNADen lilla örtagården ligger nära Mariakyrkan, intill resterna av det gamla klostret. Här har Örtagårdens vänner tagit över dominikanerordens odlartraditioner och skapat en liten oas.
Läs merValstaKonst
MÄRSTAValstaKonst är en plats för produktion och utställning av samtidskonst i Valsta, Sigtuna. Här visas tillfälliga, platsspecifika och av platsen inspirerade utställningar och projekt.
Läs merSigtuna Gästhamn
SIGTUNASigtuna gästhamn ligger centralt i historiska Sigtuna med bekvämt gångavstånd till det mesta. Idag är hamnen en samlingsplats för människor som reser från när och fjärran.
Läs merKonstpromenad
SIGTUNAGå en konstpromenad och upptäck den offentliga konsten! Välj mellan tre olika promenadstråk i och runt Sigtuna. Kanske upptäcker du ett nytt verk på din promenad?
Läs merMariakyrkan
SIGTUNADen storslagna Mariakyrkan från 1200-talet är en av Sveriges äldsta tegelkyrka och den äldsta byggnaden i Sigtuna av dem som fortfarande är i bruk. Kyrkan rymmer minnen och skatter från staden och dess invånares historia.
Läs merHaga kyrka
SIGTUNAHagas vackra och medeltida sockenkyrka ligger väl synlig i ett öppet slättlandskap. Den nuvarande stenkyrkan är från 1200-talets senare del men troligen fanns en äldre träkyrka från 1000-talet på samma plats.
Läs merSkånela kyrka
ROSERSBERGSkånela kyrka är en av Upplands fyra östtornskyrkor. Att kyrkan kallas för en östtornskyrka beror på att den har tornet i öst och blickar över kor och altare. Kyrkan är daterad till 1160-talet.
Läs merNorrsunda kyrka
ROSERSBERGNorrsunda kyrka ligger i en riktigt gammal kulturbygd. Kristendomen fick tidigt sitt fäste här, redan vid 1000-talets slut, men själva kyrkan stod färdig först under 1100-talet.
Läs merSkepptuna kyrka
SKEPPTUNASkepptuna kyrka lyser klart med sin varma röda tegelfärg och de vitputsade sköldarna på tornet syns tydligt på långt håll. På samma sätt lyste Uppsala domkyrka över slätten på 1400-talet när den fick stå modell för Skepptuna kyrka.
Läs merOdensala kyrka
MÄRSTAOdensala kyrka är daterad till 1100-talet och är mest känd för sina färgstarka och uttrycksfulla valvmålningar. Målningarna utfördes mellan åren 1480-1500 och är än idag i mycket gott skick.
Läs merLunda kyrka
MÄRSTALunda kyrka ligger i Lunda socken och var fram till början av 1400-talet en samlingsplats vid ting och handel. Det är troligt att det funnits en äldre kyrka i anslutning till tingsplatsen då Lunda kyrka inte är äldre än 1400-tal.
Läs merValsta kyrka
MÄRSTAValsta kyrka ligger vid Valsta torg, i närheten av Valsta centrum. Kyrkan byggdes 1975 och har sedan dess haft en central roll i stadsdelen Valsta. Kyrkan är en ekumenisk kyrka och därmed en mångkulturell samlingsplats.
Läs merVidbo kyrka
MÄRSTASedan 1000-talet har kristet folk vistats på platsen där Vidbo kyrka står. Kyrkan byggdes dock först i början av 1200-talet och då som en absidkyrka. Då hade kyrkan en halvrund utbyggnad, en absid, i öster där altaret och koret stod.
Läs merHusby-Ärlinghundra kyrka
MÄRSTAHusby-Ärlinghundra kyrka är en av Upplands fyra östtornskyrkor. Att kyrkan kallas för en östtornskyrka beror på att den har tornet i öst och blickar över kor och altare. De äldsta delarna av kyrkan är från 1150-talet.
Läs merMärsta kyrka
MÄRSTAMärsta kyrka ligger lummigt inbäddad i ett av Märstas äldsta villaområden. Kyrkan kom till genom att samhället i Märsta växte och därmed även behovet av en närliggande kyrkobyggnad. Kyrkan stod färdig år 1956.
Läs mer