Hoppa till huvudinnehållet
Stora gatan i Sigtuna under julen.
Foto: Jon Buscall

En julmarknad med historiska anor

En julmarknad med historiska anor

Sigtuna har länge varit en självklar juldestination, med en historia som sträcker sig lång tid tillbaka. Redan 1950 anordnades ett julfirande i staden. I lokaltidningen Sigtunabygden kunde man läsa om den barnfest som skulle fylla torget med lek kring granen och tomtar som bjöd barnen på mjölkchoklad och gottepåsar. Bakom festen stod Sigtuna Köpmannaförening, numera Sigtuna Stads Företagareförening.

Denna barnfest blev en lyckad tillställning och snabbt en tradition som återkom varje år. I början av 1960-talet växte firandet ytterligare när torgförsäljning lades till i programmet, vilket blev startskottet för det vi idag känner som Sigtuna julmarknad. Marknaden fick snart en egen identitet och blev en plats för lokal försäljning, hantverk och traditionella julvaror – ett sätt för både Sigtunabor och besökare att fira in julen i historisk anda. Typiska varor på julmarknaden var till exempel honung, ljus och fågelmat.

Här ser vi hur julmarknaden i Sigtuna tog plats på Stora torget i början av 60-talet. Foto: Sigtuna Hembygdsförening

– Men om julmarknaden på Stora Torget är en relativt modern företeelse, så har julfirandet längs Stora gatan pågått desto längre. Två söndagar före julafton var det julskyltning, då smyckades fönstren extra fint med ljus, änglar och halmarbeten, berättar Sara Heine från Sigtuna Guider.

Sigtuna julmarknad har idag vuxit till en av de mest populära julmarknaderna i Sverige och lockar besökare från hela landet. Den medeltida stadskärnan, med sina smala gränder och charmiga trähus, har blivit en symbolisk plats för att återskapa en traditionell, gammaldags julstämning. Här möts det historiska och det tidlösa – en plats där julens magi lever vidare år efter år.

Läs mer om Sigtuna julmarknad här