Digitalt föredrag: Människorna bakom ett stormaktsbygge
Visste du att Skoklosters slott var det största privata byggnadsprojektet i Sverige när det uppfördes på 1650-talet?
Välkommen till ett digitalt föredrag med Peter Fröberg, museivärd på Skoklosters slott.
I januari 1654 började ett tjugotal dalkarlar gräva grunden, trots den hårda tjälen, men förberedelserna inför byggstarten hade pågått alltsedan 1640-talet. Byggnadsmaterial som gråsten, tegel, sandsten och kalk transporterades med pråmar via vattenvägar till en halvö nordväst om Sigtuna. Väl på plats mottogs de av människorna som arbetade där, mursmäckor, timmermän, stenhuggare, murare och soldater för att nämna några.
Här skulle fältherren greve Carl Gustav Wrangel och grevinnan Anna Margareta von Haugwitz uppföra sitt stamslott, ett monumentalprojekt som uppfyllde högadels förväntningar på att manifestera makt och rikedom.
Vad vet vi arbetarna som gjorde verklighet av idéerna? Hur såg själva byggnadsprocessen ut? Vilka var nyckelpersoner bakom detta enorma åtagande och varifrån kom inspirationen till slottets utformning, både invändigt och utvändigt?
Missa inte chansen att lära dig mer om Skoklosters slott som byggnadsverk och om spåren av människorna involverade i uppförandet av Sveriges idag bäst bevarade barockslott!
Via denna länk hittar du mer information kring hur man anmäler sig.