Bild 1 av 3

Steninge Slott

Visa karta

Besök Steninge slottsby med bland annat det anrika Steninge slott.
Trots att det bara är några kilometer till centrala Märsta får man lätt intrycket av att befinna sig långt ute på landsbygden. Som en liten pärla vid Mälarens strand ligger slottet och runt omkring finns mycket att se och upptäcka. Spännande historia, stora ytor och möjligheter att kombinera med både mat och shopping gör att det passar både stora och små. Ta god tid på er att upptäcka Steninge slottsby!

Området kring Steninge har förhistoriska anor. På toppen av en bergshöjd, sydväst om slottet, ligger en fornborg från vilken du har en vidsträckt utsikt över Mälaren.
Olika adliga ägare avlöste varandra men familjerna Gyllenstierna från 1649 och von Fersen från 1736 har satt de djupaste spåren i platsens historia.
Slottet sägs ha kommit till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Enligt sägnen fanns i den så kallade Drottningflygeln en hemlig gång mellan Carl Gyllenstiernas sovrum och Hedvig Eleonoras gästrum.

Eftersom hovet var inblandat anlitades de bästa arkitekterna, stuckatörerna och konsthantverkarna. Nicodemus Tessin d. y., som också ritade det Kungliga slottet i Stockholm, utsåg det lilla lantslottet Steninge till sitt mästerverk. Slottet invigdes 1705 i närvaro av änkedrottningen.
Slottet har haft mer kunglig glans. Under senare delen av 1700-talet brukade den teaterälskande kung Gustav III med teatervänner och dåtidens stora skådespelare och konstnärer samlas här.

Troligen var det under Axel von Fersens tid som den engelska parken anlades väster om slottet.
von Fersen, en gång den franska drottningen Marie Antoinettes gunstling, mördades av en uppretad folkmassa i Stockholm 1810. Till minne Axel von Fersen lät hans yngre bror 1813 uppföra ett monument över honom i den engelska parken. Missa inte att besöka monumentet.
På vägen dit måste man passera genom den djupt utgrävda och mycket speciella Sfinxallén, uppförd 1703 efter ritningar av Johan Hårleman. Passa också på att titta på klocktornet från 1690 av byggmästaren Johan Andersson Onswig från Stockholm. Klocktornet anses ha ett stort kulturhistoriskt värde och klockan slår än idag både hel- och halvtimme.

Slottet är privatbostad och inte öppet för visning. Dock är slottsparken öppen varje dag mellan kl 12-17

Lämna en kommentar