Bild 1 av 4

Visa karta

Skoklosters slott

Sommar 2020 på Skokloster slott
Ett barnspår i grönskan och en historisk utomhusvisning är sommarens nyheter på Skoklosters slott. Slottet satsar på en ännu bättre visningsverksamhet – både inomhus och utomhus. Den vanliga programverksamheten är inställd eftersom utbudet är anpassat efter den rådande situationen med coronaviruset.
På egen hand
Bottenvåningen är öppen för besök på egen hand. Se höjdpunkter ur slottets samlingar i utställningen Drömmar om Skokloster. Fri entré

Guidade visningar
Visning genom slottet var femtonde minut. Upplev den praktfulla paradvåningen, den väldiga ofullbordade salen och Carl Gustaf Wrangels välfyllda rustkammare. Begränsat antal platser per visning.
Kostnad: 100 kronor per person. Gratis till och med 18 år

Biljetter: Säljs enligt först till kvarn och kan inte förbokas

Utomhusvisningar
Skokloster är en unik plats lika full av historia som av historier. Här kan man färdas tusen år på bara några hundra meter. Visningen är resa från klostret till slottet – via fulla nunnor, strejkande byggnadsarbetare, den farliga sjön Mälaren och det gräsliga armborstmordet på isen. Dessutom möter vi grevar och grevinnor i massor och får lära oss om hur man på 1600-talet såg på hygien, döden och kärleken.
Tid: cirka 50 minuter
Kostnad: 100 kronor per person. Gratis till och med 18 år
Biljetter: Säljs enligt först till kvarn och kan inte förbokas. Utomhusvisningarna kan ställas in vid dåligt väder

Familjeaktiviteter och barnspår
Pyssel, lekar, utklädning och mycket mer när slottsateljén flyttar utomhus! Barnspår i grönskan runt slottet. Barnen Wrangel har spridit ut kluriga ledtrådar där stora och små kan upptäcka naturen.
Kostnad: materialkostnad 20-30 kr

Upptäck slottet digitalt
Ta del av slottets fantastiska föremål, spännande historier via webb och sociala medier.
Gör ett digitalt besök på museet

________________________________________________

Skoklosters slott vilar mäktigt vid Mälarens strand. Den väldiga vita byggnaden med sina fyra torn gömmer minnen och ting från en tid som flytt och är det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige.

Stig in i slottet. Här kan du uppleva miljöerna så som det såg ut för över 350 år sedan då slottet byggdes. År 1701 bestämdes att slottssamlingen inte fick skingras. Tack vare det är det mesta bevarat. Grevens rum står möblerat så som det gjorde då. I den ofullbordade salen ligger verktygen kvar där hantverkarna lämnande dem. Överallt finns vackra föremål att fästa blicken på – möbler, måleri, textilier, glas, porslin och vapen.
Slottet uppfördes på 1600-talet mitt under den svenska stormaktstiden av Carl Gustaf Wrangel, en av landets mest framgångsrika krigare.

Skoklosters slott ligger ca 30 minuters bilfärd från Sigtuna stad.
Förbered ditt besök genom att titta in digitalt

Barn och ungdom

Slottsateljén
Uppe i Wrangelvåningens tornrum hittar du Slottsateljén, ett kreativt rum för lek och skapande. Det är bemannat för det mesta, och här kan du leka kök, klä ut dig i 1600-talskläder, läsa böcker, leka med dockskåpet och göra enklare pyssel. I butiken finns pysselkit att köpa för dig som vill skapa mera. Rekommenderas från 6 år, i vuxens sällskap. Öppen när slottet är öppet, maj-september. Se även kalendariet för särskilda familjeaktiviteter i samband med lov.
Audioguide
En audioguide tar med dig på en rundvandring genom slottet. Margareta Juliana Wrangel berättar om slottet där hon bor med sin mamma, pappa och alla syskon.
Pris: 20 kronor

Visningar
Under slottets öppettid ges visningar varje timme. Här får man besöka de praktfulla paradvåningarna, titta in i den Ofullbordade salen och sedan ta sig hela vägen upp till Wrangels spännande rustkammare.
Gratis till och med 18 år. 100 kronor för vuxna. Biljetterna släpps samma dag och går inte att förboka.

Slottssafari
Leta efter djur i paradvåningens konstverk, på tak, väggar och möbler. Hittar du den eldsprutande draken i taket? Barnspåret finns vid ingången till Wrangelvåningen en trappa upp.
Riddare och hästar
I början av sommarlovet brukar man arrangera riddarläger med övernattning. I slutet av juli är det tornerspel i slottsparken.
Museibutiken
I den fina lilla butiken finns vykort, souvenirer, leksaker, smycken och mycket annat.
Såväl stor som liten har goda förutsättningar att köpa med sig ett minne hem.


Macken

Macken i Skokloster är en liten retropärla. Anläggningen består idag av fyra olika delar – café & restaurang, drivmedelsförsäljning, livsmedelsbutik samt gästhamn.

Telefon: 018-38 60 11
Läs mer på Mackens webbplats

Slottscaféet

Slottscaféet
Det mysiga slottscaféet ligger inrymt i de rum som på 1700-talet kallades ”Lilla Köket”. Här serveras nybakat kaffebröd, smörgåsar och hemlagade luncher. Välj att sitta inne i det gemytliga gamla köket under 1600-talsvalven eller utomhus under lindarnas skugga med utsikt över Mälaren.

OBS! Slottscaféet öppnade 1 maj 2020 men med restriktioner p g a Coronapandemin.
Se mer information på plats.

Öppettider

ÖPPETTIDER 2019

Skoklosters slott håller öppet helgvis i maj och september samt under hela juni-augusti. Slottet håller också öppet vid skollov och inför jul. Övrig tid är slottet öppet för bokade grupper.

Juni-augusti: Dagligen kl 11-17

September: 1, 7-8, 14-15, 21-22, 28-29 kl 11-16

Höstlov: 26 okt – 3 nov kl 11-16, 30 okt kl 11-17

Julmarknad: 30 nov -1 dec kl 11-16

Priser

  • Fri entré till bottenvåningen samt Wrangel- och Brahevåningen
  • Guidad visning: 80 kr vuxna, barn och ungdom under 19 år gratis
  • Dramatiserad visning: 120 kr vuxna, 40 kr barn
  • Entré vid föreläsningar: 100 kr
  • Lån av audioguide: 40 kr
  • Barnaktivitet med materialkostnad: 30 kr

För aktuella öppettider, klicka här.

Öppet året runt för bokade grupper

Grupper är varmt välkomna att boka visningar och andra arrangemang året runt, både dag- och kvällstid. Maximalt antal personer per visningsgrupp är 25 st, men flera grupper kan få guidad visning i slottet samtidigt.

Lämna en kommentar