Bild 1 av 3

Visa karta

Sigtuna Museum

Sommarprogram 2020
22 juni- 9 augusti

Guidad visning

Guidad stadsvandring i samarbete med Sigtunaguider varje dag klockan 14.00.
Fri entré. Begränsat antal platser, anmälan på plats. Tar cirka en timme.

Samling i Sigtuna Stora Torg.

 

Sigtunahistorier – Sigtuna Museum & Art är så mycket mer än det som finns inne på museet. Möt oss i trädgården och låt oss berätta om några olika platser, de som levt och verkat där och hör mer om det som hänt under Sigtunas mer än tusenåriga historia! Vi ger även tips hur ni kan ta del av vår verksamhet och staden på egen hand!

Lite smått & gott – Korta 15-minutersvisningar

Korta 15-minutersvisningar med olika teman varje dag
klockan 12.00, 13.00, 15.00, 16.00 och 17.00.
klockan 13:00 & 15:00 lör-sön

Fri entré. För hela familjen. Begränsat antal platser, anmälan på plats.

Samling i Sigtuna Museets trädgård.

Exempel på teman för 15-minutersvisningar:

  • Historiska händelser & företeelser
  • Historiska platser
  • Historiska personer
  • Konst i staden

För aktuellt visningsschema: www.sigtunamuseumandart.se och Destination Sigtunas kalendarium.

 

SIGTUNAHISTORIER
Olika historier om olika människor från olika tider på olika platser.

Utställningen Sigtunahistorier omfattar historien i Sigtuna kommun från stenåldern fram till idag. Den första delen berättar historier från de första säljägarna på stenåldern till livet i Sigtuna stad för tusen år sedan och vidare till kyrkornas storhetstid på 1500-talet. I andra delen tittar vi närmare på hur och varför människor kommit till och från Sigtuna kommun genom tiderna och hur kunskap har förmedlats på olika sätt. Utställningen berättar också om handel och vardagsliv i slott och koja och fortsätter fram till människor som lever här idag, deras förhoppningar och vad vi kommer att lämna för avtryck efter oss till framtiden. Vi har även barnspår i utställningen som passar barn från 3 år och uppåt! Under sommaren finns plats för fritt skapande, lek och spel i museets trädgård.

 

Öppettider & priser

Sigtuna museum
1 januari – 30 juni,  tisdag-söndag kl. 12-16.

Stängt över Midsommar 19-21 juni.
1 juli – 31 augusti, öppet alla dagar kl. 12-16.
Entré 100 kr för alla över 18 år maj till september.

Stora gatan 55, Sigtuna.

Rådhuset

1 juli – 31 augusti, öppet alla dagar kl. 12-16.

I rådssalen har tiden nästan stått stilla sedan invigningen 1744. I vaktrummet finns en utställning om vad som hänt i huset och ute på Stora torget finns en utomhusutställning att ta del av även då rådhuset är stängt.
Fri entré.

Stora torget, Sigtuna.

Drakegården

Våren 2020 öppnade Sigtunahistorier Drakegården – en utställning som berättar om husets mer än trehundraåriga historia och vilka som levt och verkat här.

Fri entré.  För Drakegårdens öppettider se här: https://www.sigtuna.se/kultur-och-fritid/turism-besok-sigtuna-stad.html#h-Drakegardensoppettider

Stora gatan 33, Sigtuna.

Lundströmska gården

I trädgården är du alltid välkommen att slå dig ner, testa på din farfarsmors gamla lekar eller ta del av en utomhusutställning om gården och familjen Lundström. Trädgården når du från Långgränd.

Stora gatan 39, Sigtuna.

Vi värnar om varandra och under våra arrangerade aktiviteter följer vi myndigheternas rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19.

För mer information om museets olika aktiviteter se www.sigtunamuseumandart.se och följ Sigtuna Museum & Art på Facebook och Instagram.

Barnens museum

Sigtuna museum är barnens museum!

I museet finns alltid plats för barnens frågor och lust att lära och skapa själva. I våra utställningar finns speciella barnspår där barn och familjer kan göra uppdrag, ställa frågor och svara på frågor runt om i utställningen. Studion – vårt kreativa rum – är öppen alla dagar för små och stora besökare för att skapa, leka och läsa. Vissa dagar i veckan har vi också en pedagog på plats i Studion, då arbetar vi med olika teman och material som relaterar till den aktuella utställningen. Se hemsidan för aktuell information.

Visningar i museets föremålsmagasin

Museet har ett magasin som är helt nytt sedan ett par år tillbaka. Där förvarar vi museets samlingar enligt moderna krav på klimat och säkerhet.
Vi tar gärna emot grupper eller enskilda för visningar. Högst 12 personer åt gången. Är du, din arbetsplats, din förening eller din bekantskapskrets intresserad av att komma på studiebesök? Ring oss, så bestämmer vi en tid som passar!
Lisen Tamm, konservator 08 – 591 266 47
lisen.tamm@sigtuna.se
Anders Söderberg, arkeolog 08 – 591 266 59
anders.soderberg@sigtuna.se

SE SIGTUNA MED ARKEOLOGENS ÖGON

Följ med Sigtuna Museers duktiga arkeologer på en arkeologisk stadsvandring i Sigtuna stad.

Kontakta Sigtuna Museum på telefonnummer 08-591 266 70 för mer information.

Evenemang på Sigtuna museum

Lämna en kommentar