Bild 1 av 5

Barnfamiljen

Barnfamiljen

Sigtuna är så mysigt på hösten. Här finns massor att upptäcka för små och stora besökare. Ta en dagstur eller minisemester till Sigtuna stad. Gå på runstensjakt, drick varm choklad på något av stadens trivsamma fik och köp godis i den gammaldags karamellbutiken. Lek bland pilträden utmed den vackra strandpromenaden eller testa nya lekplatsen på Borgmästarängen.

I Sigtuna finns tio naturreservat och fem slott så ta på en varm tröja, packa ryggsäcken och besök någon av platserna – till fots eller kanske på cykel?

Äntligen är det dags för höstlov och i Sigtuna finns det massor av roligt att hitta på för stora och små.  Läs mer om Höstlovs aktiviteter Sigtuna här 

Barnvänliga tips

 • Pigga barn med spring i benen? Då vill vi tipsa om att leka kurragömma i labyrinten vid Steninge Slott.  Kombinera leken med varm choklad, lunch och shopping i mysiga Stenladan alldeles intill. 
 • Framför Rosersbergs slott finns en alldeles underbar slottspark med stora gräsmattor, ängar och en liten bokskog. Följ de slingrade grusvägarna och grilla korv vid grillplatsen nere vid vattnet.
 • Visste du att Sigtuna stad är världens runstens-tätaste plats? Ladda ned eller hämta en karta på Sigtuna museum eller i Turistbyrån och häng med på en spännande runstensjakt.
 • Gå på Upptäckarpromenad! Upptäck Sigtuna stad tillsammans med barnen. Hämta/ladda ned upptäckarkartan där olika sex platser finns utmärkta. På kartan finns frågor att fundera kring och bilder som gör det lättare och roligare att hitta rätt. Om ni vill kan ni lämna in era svar på Sigtuna museum, så får barnen en liten överraskning.
 • Vill du veta hur det såg ut på en gård för 200 år sen? Då är Viby by det perfekta utflyktsmålet. Torparbyn ligger på lagom cykelavstånd från Sigtuna stad. Passa på att ha en picknick i de vackra omgivningarna.
 • Testa discgolf. På Harberget finns en 9-hålsbana som passar både nybörjare och rutinerade spelare. Ta med egen discfrisbee eller hyr eller köp dem på närliggande Sigtuna Sport och Uteliv.
 • Besök Österbygård och smaka på en närproducerad glass och titta på djuren. Den välsorterade gårdsbutiken är fylld med lokala och närproducerade läckerheter.
 • Sigtuna museum ligger mitt i Sigtuna stad på en plats fylld med berättelser från tiden då Sigtuna skapades som ”Sveriges första stad”. I varje rum finns något interaktivt för barn.
  Passa på att titta på den arkeologiska utställningen med material från sen vikingatid och tidig medeltid.
 • Besök Skokloster slott och klä ut dig till prins eller prinsessa. Här finns pyssel, lekar, utklädning och mycket mer. Gå en guidad visning eller upptäck slottsparken och barnspåret där barnen Wrangel spridit ut kluriga ledtrådar.  
Höst i Sigtuna

Dagstur eller weekend i Sigtuna 
Det finns så mycket roligt och spännande att upptäcka i Sigtuna, men var ska man börja? Här är våra bästa tips på hur du får ut mest av din dagstur eller weekend.  

Dagstur

Visste du att Sigtuna stad är världens runstens-tätaste plats? Häng med på en spännande runstensjakt och gå på upptäckarpromenad med roliga frågor för barn. Om ni vill kan ni lämna in era svar på Sigtuna museum, så får barnen en liten överraskning. Hämta/ladda ned kartor på Sigtuna museum eller i Turistbyrån och upptäckarkartan där sex olika platser finns utmärkta. 

Om ni tröttnat på historia kan ni boka in ett biobesök på gulliga Gröna Ladan eller varför inte utmana varandra på en rolig discgolf-runda? På Harberget, ett discgolfkast bort från Stora gatan, finns en 9-hålsbana som passar både nybörjare och rutinerade spelare. Ta med egen frisbee eller hyr eller köp dem på närliggande Sigtuna Sport och Uteliv.  

Weekend 

I destinationen finns inte minder än 25 hotell – alla med sin alldeles egna charm så passa på att stanna kvar över natten. Boka en badweekend och kombinera tipsen här ovan med ett besök på nyrenoverade Sigtuna Fritidscenter med simbassäng, hopptorn, barnbassäng och bubbelpool. I Sigtuna är det aldrig mer än 10 minuter till naturen så passa på att upptäcka något av destinationens alla grönområden och naturreservat.  

Läs också vad som är på gång under våra evenemang

Aktiviteter

Här har vi samlat tips på roliga och spännande aktiviteter för alla som vill utforska Sigtunas närområden. Tipsen passar lika bra för dig som bor i Sigtuna kommun som för andra besökare.

Kategorier:
Kategorier:

Coronavirus (COVID-19)

Iaktta försiktighet och följ alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Mer information om coronaviruset (COVID-19) och hur det påverkar vår destination hittar du här.