Bild 1 av 3

Njutvandra i Sigtuna

I Sigtuna finns alla möjligheter att vandra.


Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna?

Ingegerdsleden, som uppkallats efter henne, är en 11 mil lång vandringsled. Leden är indelad i 7 etapper och går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala. Genom vackra skogar, över fält och förbi slott slingrar sig både Ingegerdsleden och Upplandsleden igenom vår kommun.
Här finns möjligheten att pilgrimsvandra hela vägen från Storkyrkan i Stockholm till Mariakyrkan i Sigtuna för att sedan ta sig vidare till Domkyrkan i Uppsala.
Varför inte samla kompisgänget för att vandra från Rosersbergs slott till Sigtuna, en vandring på 4-5 timmar för att sedan äta en god middag, kanske njuta av en SPA-behandling och övernatta i Sigtuna?

Miljösmart åker du kommunalt till/från Roserbergs pendeltågsstation eller till/från Sigtuna busstation.

HISTORIEN OM INGEGERD – SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA HELGON
Ingegerd var dotter till Olof Skötkonung, den förste döpta kungen i Sveariket, och därmed sondotter till Sigtunas grundare Erik Segersäll. Troligen växte hon upp på kungsgården i Sigtuna. Hon blev av politiska skäl bortgift med storfursten Jaroslav i Novgorod som tillhörde den nordiska Rurikätten som hade makten i dåtidens ryska rike.

Hon var en inflytelserik fredsmäklare som mäklade fred mellan stridande bröder och tog namnet storfurstinnan Irina (”fred”) stor del i skapandet av det som blev det dåtida Ryssland med centrum i Kiev. Irina och Jaroslav fick 10 barn, varav flera blev furstar och drottningar och medlemmar i olika regerande furstehus i Europa. Ättlingar finns än idag.

Före sin död den 10 februari 1050, avlade hon klosterlöfte. Hon blev nunnan Anna som efter sin död helgonförklarades i den ryskortodoxa kyrkan som den heliga Anna av Novgorod, det första svenskfödda helgonet. Troligen ligger hon begravd i Kiev. Hon har två helgondagar i den ryska kalendern: 10 februari (hennes dödsdag) och 4 oktober.

Här hittar du mer information om Ingegerdsleden.

På bloggen Team Vildmark hittar du en beskrivning om hur det är att vandra Ingegersleden

Här hittar du mer information om Upplandsleden.

Vandring iSigtuna