Det här evenemanget har passerat

Föredrag – Situne Dei

Tid: 18:30 - 20:30
Datum: 13 februari - 13 februari
Plats: Mariakyrkan
Arrangör: Sigtuna museum

Visa karta

Föredrag – Situne Dei

Sigtuna museum bjuder in till föredrag om de spännande artiklarna i Situne Dei den 6 februari (på Sigtuna Museum) och den 13 februari (Mariakyrkan).

Föreläsningar denna kväll:

* Från kista till golv och till kista igen: en spännande bräda från Mariakyrkan i Sigtuna- Pia Bengtsson Melin

Pia Bengtsson Melin letade i Historiska museets arkiv efter material till en artikel hon skulle skriva. I stället hittade hon, av en ren slump, en vackert ornerad bräda. Brädan kopplas nu samman med Dominikanerbröderna, verksamma i Dominikanerkonventet och Mariakyrkan i Sigtuna under 1200-talet. Det gav Pia inspiration till en artikel som nu publicerats i Situne Dei.

Brädan hittades 1905 då Mariakyrkan restaurerades. Under golvet vid koret fann man en 110 cm lång och 24 cm bred panel med skuren ornering på ena sidan. En byggmästare tog hand om den och den kom att säljas till Historiska museet. Redan då ansåg museet att den var del av en kista och noterade ”af kista?” inom parantes i föremålsförteckningen.

* Skärningspunkt Sigtuna- en första presentation av ett forskningsprojekt.

Lyssna till Torun Zachrisson, Cecilia Ljung och Anna Kjellström som berättar om forskningsprojektet Skärningspunkt Sigtuna. Forskningsprojektets mål är att nå ny kunskap om urbanisering, den tidiga kyrkliga organisationen, migrationer och kulturella relationer mellan grupper och människor på 900- och 1000-talet.

Föreläsningen anordnas av Sigtuna Museum i samarbete med Sigtuna Församling.
——-

Situne Dei – Årsskrift för Sigtunaforskning och historisk arkeologi gavs ut första gången 1942 och utkom årligen fram till 1952.
2006 återupptogs skriften och har sedan dess publiceras årligen. Här presenteras intressanta och aktuella artiklar om Sigtunas historia. Utgivare har hela tiden varit Sigtuna museum.

Evenemangsinformation

  • Tid & datum
  • 13 feb 2018 (18:30 - 20:30)
  • Adress
  • Mariakyrkan
  • Olofsgatan 4
  • 19330 Sigtuna
  • Biljettinfo

  • Pris: Fritt inträde
This event is also available in: English

Lämna en kommentar