Det här evenemanget har passerat

Destinationsdagen 2020

Tid: 08.00 - 13.00
Datum: 14 February

Visa karta

Destinationsdagen 2020

Destinationsdagen 2020 – ett samarrangemang mellan Destination Sigtuna, Airport City Stockholm och Sigtuna kommun.
Ett halvdagsseminarium på temat:

 

-Tillsamman för framtiden

 

När: Fredag 14 februari 2020
Tid: Frukost serveras från 08.00
Programmet pågår mellan 8.30 – 13.00
Var: Drive Lab Center, Pionjärvägen 2, Arlandastad.
Arrangörer: AirPort City Stockholm, Destination Sigtuna AB, Sigtuna kommun

Välkomnande och öppning av dagens scenprogram

Destinationsdagens värdar Anna Lakmaker vd Destination Sigtuna, Mathias Forsberg näringslivschef Sigtuna kommun och Jennie Claesson vd Airport City Stockholm hälsas välkomna att öppna dagens scenprogram tillsammans med moderator Minou Sadeghpour.

Om fokuset på att stärka hållbar tillväxt i besöksnäringen

En konkurrenskraftig besöksnäring som växer på ett hållbart sätt skapar nya jobb och bidrar till lokal och regional utveckling. Det skriver Regeringen i ett pressmeddelande från 2019. Sveriges nya basnäring, besöksnäringen, ska växa hållbart. Det här ställer nya krav på samverkan mellan näringsliv, olika partnerledda nätverk och aktörer inom offentlig sektor. Så vilka steg tar vår kommuns politiska ledning för att skapa förutsättningar för hållbar tillväxt i besöksnäringen här i Sigtuna kommun? Och hur är det tänkt att vi ska lyckas attrahera nya och fler besökare? Programpunkten är en intervju med kommunstyrelsens ordförande Olov Holst, om varför bland annat ny teknologi är viktig för vår destination och hur det hänger ihop med regeringens fokusområden för hållbar turism.  

Intervju med Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande Sigtuna kommun

Det nya Kiruna: hållbarhet i fokus för en stadsomvandling i världsklass

Kirunagruvan, en av världens mest moderna och största gruvor för brytning av järnmalm, behöver ta mer mark i anspråk. Detta har tvingat fram en flytt av hela staden. Göran Cars är KTH-professorn som arbetar med världens största stadsomvandlingsprojekt. Lyssna till berättelsen om hur ett internationellt uppmärksammat samhällsprojekt kan bygga in social hållbarhet och en klimatomställning i världsklass. Om en stadsomvandling som skapar nya möjligheter. Om ett samarbete mellan invånare och modiga politiker, destinationsbolag och lokalt näringsliv.

Göran Cars, professor i samhällsplanering på KTH

Hur kan ny teknologi användas för att öka attraktionen för besöksnäringen?

Sigtuna museum har i samverkan med Destination Sigtuna uppdraget att utreda hur ny teknologi kan öka attraktionen i besöksnäringen. Uppdraget innefattar att titta på utveckling genom exempelvis appar, talsyntes vid besökspunkter, visuella hjälpmedel och betalfunktioner etc. RiSE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner och har forskat kring och arbetat med liknande uppdrag på andra platser. Vi kommer här få lyssna till hur RISE bidrar till att levandegöra kulturmiljöer och platser genom ny teknik och innovativa berättarmetoder. Hur ny mobil teknik kan öka mångfalden av berättelser som en plats bär på och ge möjligheten att visa det man inte längre ser. Ett sätt att öka historiemedvetenhet som bygger på inkludering.

Anna Toräng, museiintendent Sigtuna Museum & Art och Jacob Michelsen, interaktionsdesigner Ri.se

PAUS OCH MINGEL

Panel: Shoppingdestinationen – om samarbetet mellan kommun, destination och plattformar för handel och turism

Vi samlar Sigtuna kommuns viktiga handelscentra som var för sig och tillsammans bygger nya attraktionsvärden. Om samverkan som bidrar till ökat marknadsvärde och ökad försäljning. Om shopping, upplevelser och atmosfär. Om samarbetet och ansvaret mellan kommun, stad, destinationsbolag och företagarföreningar.

Catarina Sandin, Steninge Slottsby, Gert Rönnlund, Sigtuna Stads företagarförening, Susanne Norman, direktör regionala flygplatser – Swedavia och ledamot i Svensk Turism, Mathias Forsberg, näringslivschef på Sigtuna kommun, Karolin Forsling, styrelseledarmot för Destination Sigtuna och Ägare Forsling United.

Panel: Möten genererar konkurrenskraft och attraherar ny kompetens. Hur samverkar vi kring de större möjligheterna?

Scandinavian XPO byggs upp i raketfart och beräknas stå klart i november 2020, och förfrågningarna på vår destinations hittills största mötesplats är många. Vi har flertalet attraktions- och aktivitetskoncept som öppnar upp nya möjligheter att besöka oss och mötas här, och samtidigt utvecklas Arlanda. Stadsutvecklingen i Airport City Stockholm har tagit fart på riktigt.

Staffan Littmarck, vd Scandinavian XPO, Jessica Carlde, VD/Hotelldirektör  Quality Hotel Arlanda XPO , Anna Lakmaker på Destination Sigtuna


TILLSAMMANS FÖR EN HÅLLBAR DESTINATION

Fly Green Fund reducerar klimatavtrycket och främjar utvecklingen av biobränsle

Det här är organisationen, en icke vinstdrivande ekonomisk förening som ger företag och privatpersoner möjlighet att reducera sitt klimatavtryck vid flygresor. Målet är att tillsammans kickstarta marknaden för bioflygbränsle i Norden.

David Hild, vd Fly Green Fund

PanelDet här gör vi för en hållbar framtid, en hållbar destination och nya etableringar

Vad gör våra tre arrangörer för att främja en fortsatt hållbar utveckling av destinationen? Lyssna till panelmedlemmarnas djupa insikter och stora medvetenheten om ett proaktivt förhållningssätt i det långsiktiga hållbarhetsarbetet i Sveriges kanske mest komplexa kontext.

Caroline Englund, ansvarig för hållbarhetsnätverket i Destination Sigtuna, Helen Ericson, miljöstrateg på Sigtuna kommun, Lena Wennberg, miljöchef Swedavia, Jennie Claesson, Airport City Stockholm

”Tillsammans”. Vad sa vi egentligen för ett år sedan och hur framgångsrika blev vi i det? Nu är det dags att summera dagen.  

Tillsammans. Ett år efter Destinationsdagen då vi lovade att samverka än djupare i vår ambition om att stärka destinationen. Var är vi nu och hur tar vi steget härifrån till nästa nivå? Shoppingturismen som är så otroligt viktig. Hur viktig är till exempel Stora gatan och andra attraktiva besöksnoder? Hållbarhetsarbetet – hur framgångsrika är vi i vår profil? Moderator och våra värdar summerar dagens innehåll.

Passa gärna på att äta gemensam lunch tillsammans efter avslutat program som WE bjuder på. För att anmäla er till den kostnadsfria lunch klicka HÄR

 

Vill du anmäla dig gör du det HÄR

Evenemangsinformation

  • Tid & datum
  • 14 February 2020
  • 08.00 - 13.00
  • Adress
This event is also available in: English

Lämna en kommentar