Destinationsdagen är ett samarbete med Destination Sigtuna, Sigtuna kommun och Airport City Stockholm. Seminariet som genomförs under förmiddagen fredag den 14:e februari, har syftet att förankra ambitionen och positionen för destinationen Sigtuna –  i kontexten för Arlandas utveckling som en av nordens största mötesplatser.


Dagens tema är:

– Tillsammans för framtiden


08:00-08:30     Frukost

 Välkomnande och öppning av dagens scenprogram

Destinationsdagens värdar Anna Lakmaker vd Destination Sigtuna, Mathias Forsberg näringslivschef Sigtuna kommun och Jennie Claesson vd Airport City Stockholm hälsas välkomna att öppna dagens scenprogram tillsammans med moderator Minou Sadeghpour.

Det nya Kiruna: hållbarhet i fokus för en stadsomvandling i världsklass

Kirunagruvan, som en av världens mest moderna och största gruvor för brytning av järnmalm, behöver ta mer mark i anspråk. Det här har tvingat fram en flytt av hela staden. Göran Cars är KTH-professorn som arbetar med världens största stadsomvandlingsprojekt. Lyssna till berättelsen om hur ett internationellt uppmärksammat samhällsprojekt kan bygga in social hållbarhet och en klimatomställning i världsklass. Om en stadsomvandling som skapar nya möjligheter
för den svenska statens mest lönsamma företag att fortsatt lyckas utvecklas och växa. Om ett samarbete mellan invånare och modiga politiker, destinationsbolag och lokalt näringsliv.

Göran Cars, professor i samhällsplanering på KTH


HANDEL OCH SHOPPINGTURISM

Panel: Shoppingdestinationen Sigtuna och Arlanda – om samarbetet mellan kommun, destination och plattformar för handel och turism

Vi samlar Sigtuna kommuns viktiga handelscentra som var för sig och till emellanåt också tillsammans bygger nya attraktionsvärden. Om samverkan som bidrar till bättre marknadsvärde, och ökad försäljning. Om shopping och atmosfär. Om samarbetet och ansvaret mellan kommun, stad, destinationsbolag och företagarföreningar.

PAUS OCH MINGEL

Intervju med kommunstyrelsens ordförande: Om varför ny teknologi är viktig för vår destination och hur det hänger ihop med regeringens fokusområden för hållbar turism

Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande Sigtuna kommun intervjuas av moderator

Augmented Reality – om hur digitaliseringen möjliggör möten

Om hur vi med ny teknik; AR eller Augmented Reality kan möta nya och gamla målgrupper på nya plattformar, hur vi kan skapa mer tillgänglighet och bättre spridning av våra historiska miljöer. Om att bygga nya attraktionsvärden i besöksnäringen. Sigtuna museum har i samverkan med Destination Sigtuna uppdraget att utreda hur en ny teknologi kan öka attraktionen i besöksnäringen. Programpunkten föredras av det Uppsalabaserade företaget XX, som i sin tur har i uppdrag att genomföra en första lösning, en lösning som förväntas vara på plats till efter sommaren detta år.

Panel: Möten genererar konkurrenskraft och attraherar ny kompetens. Hur samverkar vi kring de större möjligheterna?

Scandinavian XPO byggs upp i raketfart och beräknas stå klart i november 2020, och förfrågningarna på vår destinations hittills största mötesplats är många. Vi har flertalet attraktions- och aktivitetskoncept som öppnar upp nya möjligheter att besöka oss och mötas här, och samtidigt utvecklas Arlanda. Stadsutvecklingen i Airport City Stockholm har tagit fart på riktigt. Möt företrädare som sätter destinationen Sigtuna och Arlanda på kartan.


TILLSAMMANS FÖR EN HÅLLBAR DESTINATION

Fly Green Fund
reducerar klimatavtrycket och främjar utvecklingen av biobränsle

Det här är organisationen, en icke vinstdrivande ekonomisk förening som ger företag och privatpersoner möjlighet att reducera sitt klimatavtryck vid flygresor. Målet är att tillsammans kickstarta marknaden för bioflygbränsle i Norden.

David Hild, vd Fly Green Fund

Panel: Det här gör vi för en hållbar framtid, en hållbar destination och nya etableringar

Vad gör våra tre arrangörer för att främja en fortsatt hållbar utveckling av destinationen? Lyssna till panelmedlemmarnas djupa insikter och stora medvetenheten om ett proaktivt förhållningssätt i det långsiktiga hållbarhetsarbetet i Sveriges kanske mest komplexa kontext.

Caroline Englund, ansvarig för hållbarhetsnätverket i Destination Sigtuna, Helen Ericson, miljöstrateg på Sigtuna kommun, Lena Wennberg, miljöchef Swedavia, Jennie Claesson, Airport City Stockholm

Moderator och dagens värdar summerar dagen!

Tillsammans. LOI. Hur gör vi nu, hur tar vi nästa steg?  Shoppingturismen som är så otroligt viktig. Hur viktig är Stora gatan? Och hållbarheten – hur framgångsrika är vi i vår profil? Dagens värdar summerar dagen.

Minou Sadeghpour, Mathias Forsberg, Jennie Claesson, Anna Lakmaker

När: Fredag 14 februari 2020
Tid: Frukost serveras från 08.00
Programmet pågår mellan 8.30 – 12.00, lunch 12-13
Var: Drive Lab Center, Pionjärvägen 2, Arlandastad.
Arrangörer: AirPort City Stockholm, Destination Sigtuna AB, Sigtuna kommun

Passa gärna på att äta gemensam lunch tillsammans efter avslutat program.

Mer information kommer löpande.

Vill du anmäla dig gör du det HÄR

Bild 1 av 6