Bild 1 av 2

Strandpromenaden

Visa karta

Strandpromenaden

Idag kan du promenera längs Mälarens strand. Men när Sigtuna grundades för drygt tusen år sedan, låg dagens strandkant under vatten. Landhöjningen har varit ca 5 m. Mälaren var mer en vik av Östersjön, än en egen sjö!

För Sigtuna har vattnet alltid varit viktigt. Kung Erik Segersäll som grundade staden sökte en plats att utöva makt ifrån, på lagom avstånd från det hedniska Uppsala och vid Mälarens strand. Vattnet var egentligen det enda sättet att färdas långt på, att ta sig fram längs land var både opraktiskt och svårt.

Kungen delade ut tomter till stormän som såg det som en ära att få vara tomtägare i den första staden, i det framväxande riket. Från när och fjärran kom båtar inseglande till Sigtuna med stormän som ville spegla sig i den kungliga stadens glans.

Vid en utgrävning på 1990-talet fann man en skatt med vackra glas- och guldpärlor vid det som under vikingatid var strandkant, men som idag är promenadmark. Var det någon som offrade en gåva i tacksamhet över att komma fram hem en lång färd? Skatten finns på Sigtuna Museum.

Lämna en kommentar