Bild 1 av 1

Stora Torget

Stora Torget
193 30 Sigtuna

Visa karta

Stora Torget

Stora torget har sedan det skapades på 1600-talet ständigt korsats av fordon. Först hästar och häst och vagn, sedan velocipeder och automobiler.

Men det har förstås inte alltid sett ut som det gör idag. För tvåhundra år sedan, under tidigt 1800-tal, beskrevs torget som en vacker äng med lindar på ena sidan. Det sägs att kor kunde beta på torget så sent som 1917. En samtida författare påstod att torget hade grusats för att sigtunaborna skulle slippa den pinsamma frågan ”Har kobetet varit gott på Stora torget i år?”

När biltrafiken tog fart under 1900-talet gick vägen fortfarande tvärs över torget och givetvis fanns där en busshållplats.

Idag används Stora torget som samlingsplats och här arrangeras årligen marknader. Sista helgen i augusti bjuds det in till Sigtuna Möte – en marknad i 1912 års anda. Då säljs hantverk och gotter av tidsenligt klädda knallar från när och fjärran. Fyra söndagar före jul trängs torgstånden kring den stora granen, då Sigtuna julmarknad skänker julstämning i staden.

Lämna en kommentar