Bild 1 av 3

Sigtuna stad – Sveriges första stad

Visa karta

Sigtuna stad Information

Sigtuna är Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet av Erik Segersäll. Den ursprungliga stadsplanen finns i stort sett bevarad och staden är ungefär lika stor nu som då. Flera arkeologiska utgrävningar i den tre meter djupa avlagringen ”Svarta jorden” har klarlagt stadens uppkomst till omkring år 980.

Runt år 970 stod kung Erik Segersäll och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas. Han var en modern nordisk kung, som ville skapa ett rike som liknade de europeiska kungadömen han hört talas om.

Han visste hur en stad skulle anläggas. Det var med den nya kristna kyrkan han skulle samarbeta för att nå sina mål. Målet var ett bilda att rike med en kung och en gud. Han skulle vara den kungen och kyrkans överhuvud – gudsman i det nya riket. För stormännen och bönderna i omgivningarna var det mycket som var nytt – en kristen stad! Skulle man vara med eller ställa sig utanför?

 

Makt och handelscentrum

Erik visste hur han skulle skapa lojalitetsband. Genom att skänka tomter i den nya staden knöt han alla viktiga personer till sig. Med gatan i centrum skapade han ett makt- och handelscentrum med internationell prägel. Flera arkeologiska utgrävningar i den tre meter djupa ”svarta jorden” visar tomternas storlek och stadens plan. Och det är tydligt – än idag finns den ursprungliga stadsplanen i stort sett bevarad. Sigtuna stad är ungefär lika stor nu som då, vilket gör den unik i Sverige.

 

Kosmopoliter

Redan från början fanns här ett myller av språk, kulturer och influenser. Runt år 1000 bodde ca 1000 personer (i staden). Arkeologiska fynd visar på handel med exotiska varor från Bysans, Ryssland, Polen och Ukraina (amforor från Svarta Havsregionen och bysantinska glaskärl). Allt tyder på att här fanns många internationella permanent boende invånare som bidrog med sin kunskap, hantverksskicklighet och sina kontakter.

 

Första helgonet

Sigtuna bär på många historier. En av dem är Olof Skötkonungs dotter Ingegerds öde. Svenska Ingegerd Olofsdotter kom att bli en mäktig kvinna genom sitt äktenskap med fursten Jaroslav. Som storfurstinna i Kiev stod Ingegerd i spetsen då det forna ryska riket upplevde sin första storhetstid.

Som andlig gestalt lever Ingegerd fortfarande inte bara i Ryssland, utan också i Sverige som ortodoxt helgon, Sankta Anna.

 

Dagens Sigtuna

Idag har Sigtuna stad givit namn till hela kommunen som också omfamnar Arlanda, Märsta och Rosersberg. Längs med Erik Segersälls huvudgata, Stora gatan, ligger idag pittoreska trähus med butiker, restauranger och kaféer. Året runt kommer besökare från när och fjärran och promenerar i hans fotspår, på Sveriges första gågata. Precis som för tusen år sedan.

Se filmen om Sigtunas historia här:

Privata stadsvandring i Sigtuna stad

Stadsvandring i Sigtuna stad

Vill du se Sigtuna stad tillsammans med en guide? Våra auktoriserade Sigtunaguider finns att boka året. Guiden berättar om Stadens tusenåriga historia från grundandet på 970-talet fram till modern tid. Kända sevärdheter som Rådhuset, Mariakyrkan och runstenar passeras.

Tid: 1 timme – 1,5 timme

 

Gruppris: 1 895  kr (1 timme) och 2 335kr (1,5 timme)

Priserna gäller för grupp om max 30 personer och inkluderar moms. Turen kan även kombineras med ett besök på rådhuset. Då tillkommer entréavgift: 300 kr

 

Bokning

Boka din stadsvandring genom Sigtuna Museum.

Tel: 08-591 266 70

E-post: guidadvisning@sigtuna.se

 

Varmt välkommen!

Bussguidning i Sigtuna

För vissa grupper passar en bussguidning bättre än en stadsvandring till fots och trots att vi inte har tillstånd att köra längs vår gamla huvudgata finns ändå möjligheten att få ta del av Sigtunas tusenåriga historia.

Under en bussguidning i Sigtuna passeras många av de berömda byggnaderna i staden. Dessutom får vi även se delar stadens intressanta utkanter där bland annat Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket passeras.

Tid: 1 timme
Pris: 1 895 kr

Eventuell busshyra tillkommer. Priserna gäller per bussgrupp och inkluderar moms.

 

Bokning

Boka din bussguidning genom Sigtuna Museum

Tel: 08-08-591 266 70

E-post: guidadvisning@sigtuna.se

Varmt välkommen!

Upptäck staden på egen hand

Sigtuna stad är som gjort att utforska till fots, då det är mysiga gränder, pittoreska kvarter och korta avstånd.

Ladda ner er promenadkarta över Sigtuna stad och utforska den historiska stadskärnan.

Promenadkarta_2020_Svenska

Promenadkarta_2020_Engelska

Promenadkarta_2020_Franska

Promenadkarta_2020_Ryska (1)

Promenadkarta_2020_Spanska

Promenadkarta_2020_Tyska

Promenadkartor_2020_Italienska
/a>

Upptäck Sigtuna stad tillsammans med barnen!
Gå en upptäckarpromenad genom staden, på kartan finns sex platser utmärkta. Till varje plats finns en fråga med utrymme för egna funderingar . Ladda ner kartan här:
upptäckarkarta

Lämna en kommentar