Fira påsk i Sigtuna!

Påsken närmar sig och kanske behöver du tips på roliga saker att göra just nu. För att få lite påskkänsla, aktivera familjen, njuta av den friska vårluften och rensa tankarna. Nedan har vi samlat något av de man kan hitta på i Sigtuna med omnejd under påskveckan.

Förutom påsktipsen här nedan vill vi också tipsa om att besöka http://destinationsigtuna.se/stottasigtuna/ där vi listat fler finfina tips från vår destinations butiker, restauranger, caféer och hotell. Coronakrisen slår otroligt hårt mot vår lokala besöksnäring och du kan göra skillnad genom att #StöttaSigtuna!
Iaktta råden från våra myndigheter och håll dig uppdaterad om vad som gäller samt öppettider i respektive butik och restaurang.

I såväl de unika butikerna på Stora gatan som i Märsta C är det vårfint och utbudet i skyltfönstren lockar oss att vilja hänga av vinterrocken.
Du hittar säkert något nytt att pigga upp dig själv med eller att lägga i påskägget till någon du har kär.

Våren hittar du också i butikerna i Stenladan i Steninge slottsby. Knopparna knoppas och på Trädgårdsmästeriet trädgårdsbutik och handelsträdgård hittar du vackra blommor, plantor, träd, kransar, växter och arrangemang. Här finns utvald inredning för trädgård och orangeri och även sådant som fina ytterkrukor, trädgårdsböcker och spännande inredningsdetaljer.
Steninge Bruk erbjuder fika och lunch i härlig slottsmiljö med en stor härlig uteservering i vårsolen.

Påsken är en av de högtider där maten står i fokus. Att samlas på någon av alla trevliga restauranger och caféer är för närvarande inte för alla.
Vi kan ändå sätta guldkant på tillvaron genom att köpa hem något gott.
Flera av de fina restaurangerna erbjuder förstklassig mat som take away.
Det kan lyxa till det egna påskbordet.

Till dessert finns ett oemotståndligt utbud av tårtor och praliner från stadens caféer.

Gårdsbutikerna som t ex Österby gård är väl värda ett besök. Förutom gårdens egna produkter finns här många andra närproducerade varor. Kött av fin kvalitet från nöt, lamm, gris och kyckling. Ägg, potatis, bröd, ost och många andra delikatesser. På mysiga Vennerbo har de ett fint erbjudande till påsk. Till ett förmånligt pris får man en burk honung från deras egna bin samt ett 6-pack färgglada ägg från gårdens hönor.

I Sigtuna är vi bortskämda med gofika. Tant Bruns anrika kaffestuga både serverar kaffe och säljer kaffebröd att ta med. Det gäller även R C Chocolat, vårt prisbelönta café med ljuvliga praliner, bakelser och tårtor såväl som matbröd. Särskilt till påsk är deras utbud en fröjd för både öga och gom och kan verkligen förgylla ditt påskbord.

Wenngarns Bageri Brödbod är ett mycket välkommet tillskott i Sigtuna stad. Det är svårt att stå emot att slinka in och handla ett härligt matbröd och något gott till kaffet. Deras smörgåsar går heller inte av för hackor.
Ute på Wenngarn hittar man deras Bageri & Café Festlokal. De fortsätter att erbjuda fika och lunch även om de förståndigt nog pausat sina mycket uppskattade bufféer. Här ges både barn och hundar utrymme att leka av sig på de stora grönområdena kring Wenngarns fina slott.

Påsken är också godisets stora högtid. Självklart erbjuder Sigtuna smarrigt påskgodis av hög kvalitet att fylla vackra påskägg med. På Stora gatan i Sigtuna hittar man Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik, en underbar liten butik som klippt ur sagans värld och till påsk har den precis ALLT man kan önska sig till påskägg och påskbord.
I den andra halvan av butiken finns Mamsellens Skafferi & Kök. Även här hittar man goda saker till påsken som t ex handgräddat Skedvi Bröd, tunnbröd från Rälta, charkprodukter från Gustafs och Fäviken/Undersåker och ostar från Skärvångens Bymejeri.

Uteliv

Vi hoppas på fint väder och föreslår en härlig picknick i påsk. Även här kan man beställa från någon restaurang och handla med sig god mat och lyxigt kaffebröd.

Förutom att äta gott ger ledigheten möjlighet att röra lite extra på oss. Forskning visar att vistelse i naturen leder till mindre stress och ökad kreativitet och koncentrationsförmåga bland både vuxna och barn. Promenera, cykla, springa, simma, rida, träna på utegym eller rasta hunden i någon av alla vackra miljöer. Möjligheterna är oändliga.

Stadsvandring på egen hand

Sigtuna stad är med sina mysiga gränder, pittoreska kvarter och korta avstånd som gjord för att utforska till fots. Promenera i Sveriges äldsta bevarade stad. Stora gatan – Sveriges första gågata – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas. Det var här det nya Sverige bildades och Erik utropade sig till kung.

Sigtuna musem erbjuder Upptäckarpromenad i Sigtuna stad, använd kartan som vägvisare, och försök svara på frågorna tillsammans.

S
e filmen om stadens historia och promenera sedan runt och upplev på plats med hjälp av stadskartan som du hittar här. Filmen är på engelska textad till svenska.

Gå på runstensjakt

Ingen annan plats i världen har så många runstenar som Sigtuna stad. Här finns mellan 15 och 25 stenar och runtom i kommunen finns mer än 170 runstenar. Runstenskarta finns att hämta på Sigtuna museum och på turistbyrån i Sigtuna stad.

Vandra Ingegerdsleden

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna? Följ i hennes fotspår och vandra Ingegerdsleden som slingar sig fram genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Ingegerdsleden sträcker sig hela vägen från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Uppsala Domkyrka.
Läs mer och ladda ner vandringskarta över Ingegerdsleden här:

Testa Discgolf

Med start vid Sigtuna Fritidscenter vid Rektor Cullberg väg på Harberget finns en 9-håls discgolfbana (frisbeegolf). Läs mer här Hålen är korta, oftast kortare än 75 meter och passar både nybörjare och de som spelat tidigare. Att gå med barnvagn är inte lätt men barn från 5 – 6-årsåldern och uppåt kan uppskatta aktiviteten. Medtag egen discfrisbee. Saknar du så finns de att köpa eller hyra på Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan i Sigtuna.

Besök något av alla våra fina naturreservat

I Sigtuna kommun finns 10 naturreservat att utforska året runt. Hälsa på korna i Steningedalen, grilla i Rävsta etc. Läs mer här

Testa orientering

Naturpasset 2020 finns nu att hämta. Orientering ger en möjlighet att på ett roligt sätt komma ut i naturen med familjen eller på egen hand.
I Hällsboskogen finns 50 stycken s k check points som du med hjälp av Naturpasset kan besöka. Du väljer själv när och hur många check points du vill besöka åt gången. Du behöver inte några orienteringskunskaper och ingen avancerad utrustning.
Läs mer här om var du kan hämta Naturpassen, vad de kostar mm.

Ut och cykla

På kommunens hemsida finns en karta över många av alla våra cykelvägar. Du hittar kartan här

Simma och plaska

I destinationen finns två simhallar med olika bassänger och träningsmöjligheter. Midgårdsbadet i Märsta, som är lite större, och Sigtuna Fritidscenter beläget i Sigtuna stad. För öppettider och mer information, läs mer här

Spela golf

Golfsäsongen 2020 är i gång! Få sporter kan mäta sig med den naturupplevelse som en golfrunda skänker. Våra fina golfbanor bjuder alla på sin version av den betagande svenska naturen.
Självklart gör även golfklubbarna vad de kan för att utifrån nationella rekommendationer minska smittspridningen av Coronaviruset.

Sigtuna Golfklubb har öppnat rangen och övningsfältet för säsongen.
Arlandastad Golf har öppnat Nya Banan för spel med ordinarie sommargreener och Masters Banan öppnar för året fredagen den 10 april.
Vassunda GK håller för närvarande rangen, banan (vinterslingan om 9 hål) och simulatorgolfen, inklusive shop och reception, öppna.

Lämna en kommentar