Skottår & fritt fram för alla kvinnor att fria

I år är det skottår vilket innebär att februari berikas med en extra dag, den 29 februari. Skottåret inträffar vart fjärde år för att jorden ska komma i fas med rotationen runt solen som egentligen är 365,2422 dagar.

Enligt traditionen får kvinnor fria under ett skottår och framför allt på skottdagen den 29/2. Ingen vet säkert varifrån seden kommer men vissa källor hänvisar till Irlands skyddshelgon St Patrick som bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. Andra menar att traditionen inspirerats av drottning Margareta av Skottland som under sent 1200-tal utlyste böter till de män som avvisade ett frieri av en kvinna.

Trots att det nuförtiden går alldeles utmärkt för kvinnor att fira precis vilken dag som helst på året så lever traditionen av att fria under skottåret och skottdagen kvar. Vi vill därför passa på att slå ett slag för alla giftassugna kvinnor att ta tillfället i akt och fria! Om inte annat för att det är roligt att kunna berätta om senare i livet! Och få platser är mer kärleksvänliga än Sigtuna. Här finns slott, historiska platser och en 6 mil lång kuststräcka utmed Mälarens glittrande vatten, pittoreska Sigtuna stad och den internationella globetrotterkänslan på Arlanda flygplats. Så oavsett om du vill fria, vigas eller arrangera bröllopsfest så kan vi lova att du hittar en passande plats i Sigtuna.

FIRERI

Klockstapeln i Sigtuna stad
Utsikten uppifrån klocktornet med anor från tidigt 1600-tal är hänförande! Locka med din käraste upp på berget och blicka ut över pittoreska Sigtuna stad och Mälarens glittrande vatten. Ställ sedan frågan till klangen av klockorna i stapeln som ringer dagligen som en påminnelse för fred.  

Steninge slottspark
Runt om vackra Steninge slott, från sent 1600-tal breder den stora barockparken ut sig med öppna ytor ner mot Mälarens strand. Här flödar romantiken så passa på att be om din älsklings hand. Intill slottet ligger Stenladan där man kan njuta av unik förstklassig shopping och välsmakande rätter.  

Planespotting och frieri
På en kulle vid Halmsjön, på vägen mot Almunge/Norrtälje precis vid norra banänden av bana 3, finns en utsiktsplats för planespotting. På kullen finns ett större regnskydd med sittplats. Varför inte ta tillfället i akt och kombinera Planespotting med ett frieri?  

VIGSEL

Arlanda
Gift er eller förnya era löften på Arlanda och passa på att kombinera vigsel med bröllopsresa. Välj att förlägga ceremonin i arkitektritade VIP-rummet utanför terminal 2 eller i Arlanda kapell. Vigseln sker antingen samma dag som ni ska resa eller dagen innan avresa och ni väljer själva om ni vill vigas kyrkligt eller borgerligt och bokar själva in en präst eller vigselförrättare. Välj mellan flera olika bröllopspaket.

Mariakyrkan
Mariakyrkan i Sigtuna stad har anor tillbaka till 1200-talet och anses vara den äldsta tegelbyggnaden i Mellansverige. Mariakyrkan har i alla tider varit en populär plats att vigas i.

Sigtuna rådhus
Sigtuna rådhus ligger vid Stora torget i Sigtuna och är Sveriges minsta bevarade rådhus. Det byggdes på initiativ av borgmästare Eric Kyhlman och invigdes 1744. Idag utgör rådhuset museum och är även en populär plats för borgerlig vigsel.

Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen är en underbar plats för ett bröllop. Här finns allt samlat på ett och samma ställe: kapell inomhus och friluftskyrka utomhus eller Rosengården att vigas i. Här finns den atmosfär som bidrar till att göra dagen till det oförglömliga minne ni vill att den ska vara. Här får ni hjälp att planera och genomföra den stora dagen. För de som önskar fortsätter festen med bröllopsmiddag i de vackra matsalarna med rosorna och springbrunnen alldeles bredvid och i den italieninspirerade byggnaden med vackra valv sover såväl brudpar som gäster gott. Alla rummen är individuellt inredda och har sin egen karaktär

Wenngarns kapell
Wenngarns slott figurerar tidigt i historiska källor och mest känt är det kanske genom Magnus Gabriel de la Gardie och Maria Eurofesyne, som på 1660-talet omvandlade Wenngarn till en storslagen anläggning där parken och vyerna stod i centrum. Det vackra slottskapellet finns kvar än idag och räknas till ett av Europas bäst bevarade kapell från denna tid. Det är en populär plats att vigas i.

Kungligt vigsel i Rosersbergs slottskapell
Att gifta sig på ett kungligt slott är för många en dröm och på Rosersbergs Slottshotell kan drömmen gå i uppfyllelse! I slottskapellet finns möjlighet för både borgerlig och kyrklig vigsel samt övernattningsmöjligheter för alla bröllopsgäster. För de brudpar som önskar, fortsätter sedan festligheterna i de vackra slottssalarna med högt i tak, en generös slottspark med vidsträckta gräsmattor och Mälarens glimmande vatten som bakgrund.

BRÖLLOPSFEST!
Klassisk romantik på 1909 Sigtuna Stadshotell
Bröllopsfest på femstjärniga Sigtuna Stadshotell är något alldeles extra! Här står kvalitén i fokus, från rummen och menyerna till värdskapet. 1909 Sigtuna Stadshotell ligger som en välslipad juvel, i hjärtat av Sigtuna och framför fasaden på det femstjärniga hotellet breder Sigtunaviken ut sig, lika vacker nu som när hotellet uppfördes 1909.

Stora Brännbo
På Stora Brännbo får man en oförglömlig bröllopsfest! Välj mellan flera olika miljöer som lätt anpassas efter brudparets unika önskemål, vare sig ni är ett litet eller stort sällskap. Hotellet ligger vackert beläget med grönområden runt omkring, perfekt för utomhusmingel vid vackert väder, och om vädret inte tillåter, dukas i stället den stora ljusa lokalen Rådmannen med blommor och levande ljus. Välj mellan flera olika paket och erbjudanden.


Hotell Kristina
Hotell Kristinas trevliga restaurang, bar och härliga festlokal Teatern är den perfekta platsen för en riktig fest. Oavsett om ni tänker er en liten stämningsfull middag med de allra närmaste eller en stor fest med party, mingel, skön underhållning och vild dans har Hotell Kristina något att erbjuda er. Inget är omöjligt en kväll som denna!

Sigtunahöjden
Välkommen att boka in dina drömmars bröllopsfest på Sigtunahöjden. Släpp alla funderingar och tillåt er att bara njuta av stunden medan Sigtunahöjdens kompetenta personal ser till att festen blir som ni drömt om och planerat. Tillsammans förverkligar vi er dröm!

PROFFSHJÄLP!

Britts Bröllopsservice

Det är mycket att tänka på inför ett bröllop. Som tur är finns det proffshjälp att anlita! Britt’s Bröllopsservice tar hand om allt det praktiska – från att hitta vackra platser för vigseln till festlokaler, catering och övernattning. Unna er ett stressfritt bröllop där ni helhjärtat får njuta av er speciella dag!

Lämna en kommentar