Kultur med kvalité i Sigtuna

Det är få platser i världen som kan mäta sig med Sigtunas rika historia. Ruinerna, slotten och den vackra naturen skapar en unik atmosfär och i över 1000 år har vår vackra destination lockat fram skaparglädjen och inspirerat besökare från när och fjärran. Här möts det äkta och genuina. 

I Sigtuna kan man uppleva alltifrån svensk kulturhistoria till samtida konst. Här finns upplevelser för både stora och små besökare. Här nedan är några tips på var man kan man kan uppleva kultur med kvalité i Sigtuna.  

Många evenemang ställs just nu in på grund av coronaviruset covid-19. Besök arrangörens webbplats för aktuell information om det evenemang du är intresserad av.

Sigtunastiftelsen

Sigtunastiftelsen är platsen för alla dina dagar. I en unik miljö, inspirerad av italienska kloster och medeltida Vasaborgar, har människor mötts i snart hundra år. Den öppna, kreativa och rofyllda atmosfär som präglar platsen är inte lätt att beskriva men desto mer spännande att upptäcka. Sigtunastiftelsen, en plats för insikt och utsikt.

Sigtunastiftelsen våren 2020

Kulturum

Kulturumteatern i Kunskapens hus är Sigtuna kommuns största scen för evenemang. Salongen har 454 sittplatser och används året runt för många olika ändamål, till exempel lokala produktioner, gästspel, Kulturskolans konserter och konferenser.

En av vårens stora händelser är den 14 mars då Jonas Gardell besöker Kulturumteatern med sin solo-version av Queen of f’cking everything. 

Innan dess, på Alla hjärtans dag den 14 februari kl. 19 -21, kommer Rigmor Gustafsson och Isabella Lundgren och tolkar Monica Zetterlund i en storslagen konsert med Blåsarsymfonikerna.

Kulturum program

Sigtuna Litteraturfestival – Framflyttad till 2021

2021 genomförs Sigtuna Litteraturfestival för sjunde gången i ett samarbete mellan Destination Sigtuna och Stora Brännbo, Sigtunastiftelsen, Piratförlaget, Natur & Kultur och Sigtuna kommun.  Sigtuna Litteraturfestivals kärnvärde är läsglädje och tanken är att skapa en mötesplats och läsfest med låga trösklar där personliga och nära möten mellan författare och deltagare kan ske. Under årens lopp har runt 200 författare gästat festivalen. Ett 20 tal författare medverkar under festivalen och däribland Karin Smirnoff, Vigdis Hjorth, Allan Linnér, KG Hammar, Maja Hagerman, Anneli Jordahl, Jan Guillou, Per Gustavsson, Linda Skugge och Matilda Gustavsson.

Sigtuna Museum

Sigtuna museum ligger mitt i den historiska kärnan av Sigtuna stad på en plats fylld av berättelser från tiden då Sigtuna skapades som ”Sveriges första stad”. Museet har en av Sveriges viktigaste samlingar av arkeologiskt material från sen vikingatid och tidig medeltid. Passa på att boka en guidad tur runt Sigtuna stad, en visning av museet eller besök någon av de historiska miljöerna. För information om priser och bokning kontakta guidadvisning@sigtuna.se / 08 – 591 266 70.

Sigtuna Museum & Art

Vandra genom Sigtunas historiska kulturlandskap

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna? Ingegerdsleden, som uppkallats efter henne, är en 11 mil lång vandringsled som går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala, utmed trolska skogar, slingrande skogsstigar och ängar. Ledens fjärde etapp löper genom vår vackra destination och startar vid Rosersbergs slott, ett av de 10 kungliga slotten och slutar i Sigtuna stad i anrika Maria kyrkan, Sveriges äldsta tegelkyrka. Utmed etapp 4 passerar man även Steninge slott och flera välbevarade fornlämningar.

Ingegerdsleden

Läs mer om kulturutbudet i Sigtuna här

Lämna en kommentar