Prenumerera på bloggen!

20 januari

Med full fart mot 2020- men först en tillbakablick och ett tack!

2019 har varit ett år fullt av spännande utmaningar och roliga händelser för oss här på Destination Sigtuna.

Jag vill framföra mitt varmaste tack till dig som genom ditt företags partnerskap gett oss möjligheten att under 2019 arbeta för att bygga varumärket kring destinationen Sigtuna, locka fler besökare, driva nätverk och stärka näringslivet i vår destination.

Året för oss internt började med planeringsdagar och arbete med vår affärsplan 2019-2021.
Två fina dagar hos vännerna på Wenngarn gav oss möjlighet att arbeta oss samman inför 2019.

Styrelsen tog tidigt i år beslut om att genomföra Sigtuna Litteraturfestival 2020. Arbetet med planeringen har påbörjats redan under detta år och datum är satt till den 9 maj. När jag nu kikar på listan av uppbokade författare känns det mycket bra och jag kan garantera er att det är väl värt ett besök.

I februari hälsade vi välkomna till vår första Destinationsdag, denna fullspäckade dag genomfördes i nära och uppskattat samarbete med AirPort City Stockholm och Sigtuna Kommun.
Vi fokuserade mycket på stora möten då vår destination står inför stora etableringar inom mötesindustrin. Sverige stod även inför ett möjligt värdskap för OS- 2026 vilket gjorde att vi kunde locka talare som Erik Ulateig, Lillehammer Olympic Legacy Sports Center som pratade om arvet efter ett OS och IOK´s ansvarige Richard Brisius.
Även Uppsala Convention Bureau, Visit Stockholm, Staffan Littmarck från Scandinavian Xpo fyllde dagen med spännande innehåll.

I maj välkomnade vi nya sambos i Drakegården. Sigtuna kommun tog över regin av Turistbyrån i Drakegården och valde att kombinera detta med ett Kontaktcenter för Sigtunas invånare. Destination Sigtunas uppdrag blev nu än mer tydligt fokuserad på att marknadsföra, driva nätverk, driva evenemang och destinationsutveckla.

Sommaren bjöd på full fart runt om i destinationen, våra fem fina slott rapporterar in många besökare och shoppingen runt om i vår destination rapporterades slå rekord efter rekord.

Sigtuna möte genomfördes i augusti i stark samverkan med många aktörer i Sigtuna.
Stort tack till Sigtuna kommun, Nätverket Hållbar Destination, Företagarna i Sigtuna stad, alla föreningar och engagerade- utan er inget Sigtuna Möte!
Många besökare njöt av fint väder och av många fina aktiviteter så som gamla brandbilen, veterantraktorer och klappdjur.

Under senhösten gjorde vi ett spännande arbete tillsammans med kunniga kring våra målgrupper. Vi har nu genomlyst våra målgrupper och våra budskap vilket stärker oss i det viktiga uppdrag som vi har att marknadsföra Sigtuna till rätt personer.

Hållbar Destination har under året arbetat starkt och målmedvetet tillsammans mot målet att ta bort så mycket plast som möjligt från verksamheterna samt att minska matsvinnet på sina anläggningar. Aktiviteter så som gemensamt recepthäfte, konstprojekt av insamlad plast, utbildningar och bearbetning av entreprenörer och leverantörer genomfördes under året.

4 oktober var en fin och solig höstdag, för att hedra Ingegerd- Sveriges första helgon dotter till Erik Skötkonung och för att lyfta möjligheterna till ”njutvandring” i Sigtuna anordnade vi tillsammans med Sigtuna församling och Sigtuna Museum en vandring längst med etapp 4 mellan Rosersbergs slott och Sigtuna stad av Ingegerdsleden. Ca 60 personer valde att vandra med oss och genomslagskraften i media blev över förväntan både lokalt men även P4 Stockholm valde att sända direkt från starten på Rosersbergs slott.

Vi ser att man litar allt mindre på köpt reklam och mer på rekommendationer och vänner. Detta har vi tagit fasta på genom att genom en ny kampanj låta Sigtunabor visa ”sitt Sigtuna” för presumtiva besökare. Fram tills nu har vi släppt två filmer i våra sociala kanaler.

I november genomförde vi årets 10:e Frukostklubben. Detta gör att vi sedan starten har genomfört över 270 nätverksträffar med spännande talare. Stort tack till alla er som stått värd för en Frukostklubb.

Julen är stor i Sigtuna med många julmarknader, julbord, aktiviteter och en stark shopping och en kampanj kring julen och alla aktiviteter i Sigtuna kommunicerades tydligt i början av november genom bland annat julbilaga, digital marknadsföring och annonsering.

Julmarknaderna i Sigtuna stad
Vi delar handlarna i staden och marknadsknallarnas uppfattning om att det är otroligt många som hittar till julmarknaderna i Sigtuna stad. Min glädje när jag från Företagarföreningen hör att många handlare gör sina bästa söndagar någonsin är stor.
Många eldsjälar bidrar till att göra detta evenemang så lyckat, för att inte riskera att missa att nämna någon vill jag rikta ett stort och varmt tack till samtliga engagerade.

 

2020 bli ett spännande år för oss i destinationen Sigtuna, nya etableringar inom besöksnäringen gör att vi växer än mer som plats att besöka. 2020 är också året då allt pekar på att vi spräcker miljongränsen för antal kommersiella övernattningar.
Jag ser mycket fram emot fortsatta och nya samarbeten, evenemang i andras regi och i vår regi, utveckling av ny teknik för våra besökare och litteraturfestivalen den 9 maj som så klart ligger mig varmt om hjärtat- den bjuder på ett fantastiskt program, som vanligt och vi räknar med mycket uppmärksamhet kring evenemanget.

Jag har en fantastisk personal som med all sin kraft engagerar sig och brinner för att vi ska kunna uppfylla vårt uppdrag att få näringslivet inom destinationen att växa.
Jag vill även i detta forum framföra mitt stora tack till Maria, Elisabeth, Evelina och Caroline!

Det nyårslöfte vi gav blir att arbeta ännu mer intensivt kring att lyfta Sigtuna som destination att besöka. Vi ska utveckla våra nätverk till att bli ännu bättre och se till att synas med både köpt och förtjänad marknadsföring och evenemangen skall utvecklas för att stärka näringslivet ännu mer.

Och jag lovar att jag ska gå Ingegerdsleden etapp 4 minst en gång till under 2020- denna gång på våren när allt är på väg att brista ut i blom, det är ju så vackert i vår Destination!

Boka in den 14 februari, då år årets Destinationsdag. Inbjudan kommer inom kort.

Varma hälsningar

Anna Lakmaker