God omtänksam jul

Tänk att det redan är december! Men var tog tiden vägen? Så här års är det lätt att svepas med i julhetsen. Vi vill därför slå ett extra slag för omtänksamma julgåvor som sprider värme i själ och hjärta och skapar utrymme för stora tankar.

Clarions Hotel Arlanda Ensam julgran söker klappar

Julen är för många en riktig favorithögtid men för barn och unga i familjer, där en eller båda föräldrarna dricker för mycket, missbrukar droger och/eller mår psykiskt dåligt kan julen vara precis tvärt om. Clarion Hotel Arlanda Airport har sedan hotellet öppnade 2012, samlat in och skänkt julklappar till stiftelsen Trygga Barnen, som stöttar utsatta barn. Initiativet kallas för ”Ensam julgran söker”. På Turistbyrån på Drakegården står en julgran där den som vill kan lämna en julklapp till ett av dessa barn.

Så bidrar du:

1. Köp en julklapp och slå in den. Tänk på att julklappen ska vara något som ett barn eller vuxen vill ha och önskar sig, inte bara något du tror att de behöver. Det får gärna vara en upplevelse, t. ex. brukar biocheckar vara uppskattade.

2. Slå in julklappen och skriv en lapp med information som beskriver vilken ålder eller vilka intressen som julklappen kan passa för. Till exempel: “God jul till dig som är 3-5 år och tycker om att leka utomhus. Julhälsningar från Pia”.

3. Lämna in julklappen under julgranen på Turistbyrån på Drakegården eller på något av alla Nordic Choice Hotels. För andra året i rad kan man köpa en julklapp och lämna den under julgranen på Turistbyrån i Sigtuna. I samarbete med vår partner Clarion Hotel Arlanda och organisationen Trygga Barnen har vi även i år en gran med insamling till deras arrangemang en Trygg Jul.

Årets julklapp 2019 – Mobillådan
För 32:a året har Handelns utredningsinstitut utsett Årets julklapp. I år blev det mobillådan – en låda där man kan förvara sin mobil under de stunder man vill lägga ifrån sig den för att kanske istället läsa en bok, umgås med familj och vänner eller vila. För de som inte vill tillverka en egen mobillåda går det att köpa ett telefondagis från Sigtunahöjden. De har tagits fram av organisationen MESH i Indien, i samarbete med Individuell Människohjälp, och är vävda av funktionsnedsatta indiska kvinnor. Genom att köpa ett mobildagis stödjer man kvinnorna så passa på att ge bort en klapp som gör gott på många sätt!

Sigtuna Litteraturfestival – biljett och bokpaket
Vi är många som längtar efter de lugna dagarna efter julafton när man får ligga kvar i sängen eller krypa upp i soffan med en ny spännande julklappsbok. Förläng läslusten och ge bort Sigtuna Litteraturfestivals julpaket. Fram till den 20 december kan man köpa Festivalpass med ett bokpaket, bestående av två pocketböcker för 325 kr (värde 465 kr). Sigtuna Litteraturfestival går av stapeln den 9 maj 2020. Festivalpasset går att köpa här: Sigtuna Litteraturfestival . Bokpaktet kan hämtas upp, fram till den 20 december på Sigtuna museum, Sigtuna Bokhandel på Stora gatan i Sigtuna eller på bokförlaget Natur och Kultur i Stockholm.

Gemensamt julfirande i Mariakyrkan
På julafton, den 24 december, mellan kl 13-16, bjuder Mariakyrkan in till en stunds gemenskap på Församlingsgården Munken med något att äta och tid att vara tillsammans. Julfirandet inleds med gudstjänsten Jesu krubba följt av en enkel jultallrik med julmust, julgottefika, julsånger och dans kring granen. Kostnaden är 100kr.
Anmäl senast den 12 december till diakon Karolina Johnsson, tel: 073-940 03 52 eller karolina.johansson@svenskakyrkan.se om du om du vill vara med eller hjälpa till med julfirandet.

Lämna en kommentar