Jul i Sigtuna 2019

Smakfull jul i Sigtuna

Det svenska julfirandet är ursprungligen en hednisk tradition som övertagits av kristendomen och som vi firar till minne av Jesu födelse. Innan Sverige kristnades på 1000-talet firade vi troligen julblot, eller midvinterblot, en offerrit för att hylla de korta midvinterdagarna. Om midvinterblotet vet vi väldigt lite och den enda tidiga källa som beskriver offerriten är islänningen Snorre Sturlasson, som skrev ner 200 år gamla muntliga traditioner från Uppsala.
Julen är idag snarare är en kulturell tradition än en religiös högtid för många av oss. De svenska festligheterna kulminerar på julafton den 24 december, men hela julperioden sträcker sig från första advent och fram till tjugondedag Knut, den 13 januari, då vi dansar ut julen.

Julen i Sigtuna innehåller precis allt man kan önska sig. Höj julstämningen och gå på julkonsert eller upplev det genuina med ett besök på någon av vår destinations många marknader. För alla oss som älskar julens smaker finns det gott om alternativ, från traditionella julbord till havets läckerheter. Och passa på att stanna kvar över natten – hotellen erbjuder flera fina jul- och nyårspaket.

JULMARKNADER

Sigtuna stads julmarknad
Starta julfirandet i Sigtuna stad och upplev det genuina och äkta. Den pittoreska lilla staden är som gjord för julmys. Under de fyra söndagarna före jul pågår Sigtuna stads traditionella och mycket uppskattade julmarknad med klassisk torghandel, härliga julaktiviteter och god mat. Gator och gränder fylls med julkänsla från förr. Marknaden har fri entré och gratis parkering. Passa även på att besöka Sigtuna museum och rådhuset som har fri entré och samma öppettider som julmarknaden.

Datum: söndagarna 1 dec, 8 dec, 15 dec och 22 dec kl.11.00-16.00

Läs mer om Julmarknaden i Sigtunas stad här

Jul i Stenladan i Steninge slottsby
Den 16 november slås dörrarna upp till den juldekorerade Stenladan. Butikerna är fyllda med klappar och juldekorationer för hela familjen och i Trädgårdsmästeriet finns vackra blommor, kransar och tillbehör. På plats torsdag – söndag finns även knallar och utställare med traditionsenligt hantverk, gotterier och julmat. Restaurang Steninge Bruk serverar både sitt klassiska julbord och sju sorters kakor som sig bör på julen.

Datum: Varje dag från den 16 november – 23 december kl. 11-18 vardagar, 10–17 helger

Skoklosters julmarknad
Inled julen på Skokloster slott med en traditionell julmarknad. Ett fyrtiotal utställare dukar upp på slottet och i Stenhuset. Upplev den magiska julkänslan i paradvåningen där barocksalarna är som gjorda för en stämningsfull fantasivärld. För de yngsta finns julpyssel och tomte. Klä dig varmt! Slottsvisningar kl 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00.

Datum: 1 dec, kl 11.00-16.00

Julmarknad med chokladprovning på Skånelaholms slott.
Den 15 december har du möjlighet att besöka och uppleva en julmarknad med alltifrån hemmagjorda delikatesser till lokalt hantverk på Skånelaholm. Förutom julmarknad kan man även testa chokladprovning med en chokladexpert från Chocobean eller gå på spökvandring i slottet. Det erbjuds även ponnyridning i slottsparken.  

Datum: 15 dec kl. 11.00 – 16.00

Wenngarns bageri & café – Julmys. Njut av den bästa julfrukosten, baka pepparkakor, lyssna på körsång, träffa Tomten, provsmaka julgröten och köp roliga julklappar. Gott om utrymme för lek och bus i den stora slottsparken.

Datum: 24 nov 08.00 – 17.00

Herresta Lada – Adventsöppet
Gör en utflykt till landet. Upplev den fina platsen och julstämningen på Herresta Lada. Under de fyra söndagarna före jul håller Herresta Lada öppet. Förutom ett mysigt ekologiskt café och en presentbutik finns flera lokala hantverkare på plats. Passa på att smaka på caféets nygräddade, hemgjorda belgiska våfflor med hemkokt aroniasylt och vispgrädde.

Datum: söndagarna 1 dec, 8 dec, 15 dec och 22 dec

kl.11.00-17.00

JULMUSIK

Steninge Slottslada – Jul med Carola

Folkkära Carola Häggkvist är starkt förknippad med julen och även i år kommer hon att sprida härlig julstämning i Steninge slottsby med inte mindre än 12 julkonserter. Biljetterna är redan släppta på Ticketmaster.se.
Välkommen till en julupplevelse utöver det vanliga! Missa inte julpaketet på tex First Hotel Arlanda i samband med Carolas julshow. Mer info under under Julpaket.

Datum 29 nov – 12 dec

Boka biljetter på Ticketmaster.se

Julkonsert i Mariakyrkan

Konsert med Joy Voice med ledning av Anna Petersson. Arrangeras av Sigtuna församling

Datum: 8 december kl 16:00 & 18:00

Luciakonsert i Mariakyrkan

Sigtunas lucia firar 25 år och bjuder in till Luciakonsert med kören Joyvoice.

Datum: 15 december kl 16:00

JULENS SMAKER

Steninge Bruks traditionella julbord
I den mysiga Stenladan hittar man Steninge Bruks julbord, fyllt med klassiska rätter, som sillar och delikatesser samt nyheter som wasabibiff, het chilikyckling och limerostad brysselkål.

Datum: Från den 21 november – 21 december.
Läs mer och boka här:

Sigtunastiftelsens klassiska julbord
Varmt välkommen till Sigtunastiftelsens klassiska julbord med julens alla läckerheter julbordet startar med rykande glögg i den vackra vinterträdgården och avslutas med ett generöst gottebord.

Datum: 30 november – 21 december.
Läs mer och boka här:

Ekologiskt på Hotell Kristina
Hotell Kristinas ekologiska julbord innehåller allt det goda julen har att erbjuda, från glögg, hemgjorda sillar och de välsmakande delikatesserna till julens ostar och ett gottebord med allt från saffran och kanel till brända mandlar och Rocky road.

Datum: 6 – 14 december.
Läs mer och boka här:

Svenska smaker på Sigtuna Stadshotell
På Sigtuna Stadshotell kan du njuta av ett julbord fyllt med klassiska svenska smaker och hemlagade läckerheter från de bästa råvarorna.

Datum: 30 november – 22 december
Läs mer och boka här:

Crew hotel Arlanda I år satsar man på det genuina julbordet och har tagit stjärnkocken Crister Svantesson till hjälp. Tillsammans med köksmästare Jakob Larsson har Crister Svantesson tagit fram en meny där de dukar upp ett hemlagat, traditionellt och klassiskt julbord.

Datum : 22 november – 22 december Läs mer och boka här

Traditionella favoriter och nya smaker på Clarion Hotel Arlanda Airport
Välj och vraka från en kall och en varm buffé med traditionella favoriter och nya läckra smaker. Testa den egna honungssillen: BEE SILLY med honung från hotellets egna bikupor. Förutom julbord, finns även jultallrik, julfrukost eller en sprakande julfest bara några minuter från gaten, tågstationen, laddstolpen och busshållplatsen.

Datum: 3 – 21 december
Läs mer och boka här:

A Taste of Christmas middag på Restaurang Skog
Smygstarta julen med en gourmetmiddag inspirerad av julens alla smaker. Middagen består av ett flertal olika rätter som under kvällen serveras i omgångar av kockarna som tillagar dem framför gästerna.  

Datum: 30 november – 7 december  
Läs mer och boka här:

Afternoon tea på Restaurang Skog
Restaurang Skog bjuder in till en vintrig Afternoon tea. Läckerheterna ackompanjeras av stämningsfull livemusik från Gustafemanuel.

Datum: 1 december och 8 december, start kl 14:00.
Läs mer och boka här:

Lyxig skaldjursbuffé på Stora Brännbo
Ta med familj och vänner och unna er en lyxig skaldjursbuffé med havets alla läckerheter. Kokt färsk hummer, dillkokta havskräftor, gratinerade musslor, färska ostron, insjökräftor, krabbklor, färska räkor och våra egna rökta räkor. Och så klart massor av goda tillbehör som västerbottenpaj, nybakat bröd, skagenröra, aioli och mycket mer.

Datum: November: 1, 2, 8, 9, 29, 30, December: 6, 7, 11, 12, 14
Läs mer och boka här:

Tradition och klassiska delikatesser på Rosersbergs Slottshotell
För tionde året serveras det mycket uppskattade julbordet under ledning av Rosersbergs slottshotells köksmästare. Julbordet har fokus på hållbarhet och respekt för framtida generationer. Allén och Slottsbacken är upplysta av marschaller och så länge vädret tillåter serveras glöggen utomhus på borggården.

Datum: 6 – 21 december
Läs mer och boka här:

JULPAKET, NYÅRSPAKET & VINTERWEEKEND

Hundvänligt Nyårsfirande på First hotell Arlanda
Välkommen till ett fyrverkerifritt nyår med logi och frukost för dig samt din fyrbenta vän. För alla fyrbenta gäster väntar en doggy bag i rummet vid ankomst.

I paketet ingår: övernattning för dig & ditt husdjur, Doggy bag och frukost.

Datum: 31 december
Läs mer och boka här:

Julpaket med Carolas julshow, middag och övernattning på First Hotel Arlanda.
Upplev en exklusiv och genuin julupplevelse tillsammans med Carola och hennes julensemble i Steninge slottsby, när hon framför sina julklassiker i en föreställning tillsammans med musiker, barn och gospelkör. I paketet ingår: Del i dubbelrum, tvårätters middag inkl ett glas vin, kaffe och te, transport t/r mellan hotellet och showen, biljetter till konserten och frukostbuffé

Datum: 7/12 och 14/12. Begränsat antal platser. Gratis parkering under din vistelse på hotellet. Läs mer och boka här:

Sigtunahöjdens Vinterspa
Unna dig spa i vinter! Sigtunahöjden erbjuder vinterspa måndag till torsdag. I paketet ingår övernattning, entré till spa, fikabuffé samt en ljuvlig trerättersmiddag i Restaurang Skog. Pausa vardagslivet en stund och besök Sigtunahöjden! Läs mer:

Sigtunahöjdens A Taste of Christmas – weekend
Upplev en riktig julweekend när Sigtunahöjden bjuder in till A Taste of Christmas med julens alla smaker. Maten serveras i små omgångar som kockarna lagar framför gästerna medan de äter. En unik uppvisning och upplevelse! I paketet ingår inträde, del i dubbelrum, middagen A Taste of Christmas, frukostbuffé och inträde till spa och jacuzzis. Passa på att boka till julspa med härliga behandlingar. A Taset of Christmas kan även bokas separat och för den som önskar, finns möjligheten att förlänga vistelsen och boka till populära Afternoon tea!

Datum: 30 november, 1 december.
Läs mer och boka här:

Julhelg på Sigtunastiftelsen
Släpp julstressen och fira en avkopplande jul där allt är förberett och framdukat. Njut av hemlagad julmat efter konstens alla regler och en varm och äkta julstämning. Välj om du vill stanna hela julhelgen eller ett dygn eller två. Sigtunastiftelsen välkomnar både enskilda gäster och sällskap och erbjuder program med julotta, musik med mera för den som så önskar.

Datum: 23-25 december.
Läs mer och boka här:

Julbordsweekend på kungliga Rosersbergs Slottshotell
Julen på kungliga Rosersbergs Slottshotell är en stämningsfull upplevelse. Kombinera det uppskattade julbord med en övernattning i ett vackert slottsrum. Vid ankomst får man en korg fylld med godsaker att njuta av på rummet. Självklart ingår den goda frukostbuffé dagen efter.

Datum: 6 – 21 december
Läs mer och boka här:

Läs även årets Jul i Sigtuna bilaga här

Lämna en kommentar