Prenumerera på bloggen!

18 september

Upplev Ingegerdsleden den 4 oktober

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna?*

,

 

 

 

 

 

Ingegerdsleden som uppkallats efter henne, är en 11 mil lång pilgrimsled som går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala. Leden slingar sig genom Upplands vackra natur och sträckan, som delats in i 7 etapper, går på skogsstigar, gång- och cykelvägar och gamla landsvägar, mellan medeltidskyrkor, fornlämningar, gamla bondbyar, slott, herresäten och sjöar.
En av dessa etapper passerar igenom destinationen Sigtuna med en sträckning från Rosersbergs slott till Mariakyrkan i Sigtuna.

Med en trendbarometer inom besöksnäring och turism som pekar spikrakt mot upplevelser, kontemplation och aktivt liv satsar vi tillsammans med Sigtuna församling, Märsta pastorat och Sigtuna Museum & Art på att lyfta denna vackra etapp av leden.
Förhoppningsvis väljer man som vandrare även att stanna kvar i vår destination över natten, äter en bit god mat, shoppar och upplever allt annat som finns att se.

 

Fredagen den 4 oktober följer vi Ingegerds fotspår och pilgrimsvandrar

Den 4 oktober kl 09.30, med start vid Rosersberg slott, går vi leden tillsammans med våra vänner och inbjudna. Så klart vill vi även att ni kommer med oss!
Vandringen beräknas att ta mellan 4-5 timmar och kan vara en perfekt aktivitet för dig och din personal. Inge föranmälan behövs och det kostar inget, så bara att dyka upp njuta av vandringen.

DATUM:  fredag 4 oktober

TIDER:  9:30                 Samling vid Rosersbergs slott
13:00-15:00   Mottagande i Maria kyrkan

 

Förutom vandringen den 4 oktober marknadsför vi leden via Destination Sigtuna, Sigtuna församling, Märsta pastorat och Sigtuna museums kanaler så som hemsidor, Instagram, Facebook men även med annonser i Sigtunabygden, Sverigemagasinet och i DN-resebilagan. Vi bearbetar utvald press att man långsiktigt kommer att skriva om leden och upplevelsen kring att vandra den.
Budskapet är att det är lätt att ta sig hit, härligt att gå vandrings- och pilgrimsleden och att vi i Destinationen Sigtuna har alla möjligheter att erbjuda övernattning, god mat och historiska upplevelser.

 

*HISTORIEN OM INGEGERD – SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA HELGON
Ingegerd var dotter till Olof Skötkonung, den förste döpta kungen i Sveariket, och därmed sondotter till Sigtunas grundare Erik Segersäll. Troligen växte hon upp på kungsgården i Sigtuna. Hon blev av politiska skäl bortgift med storfursten Jaroslav i Novgorod som tillhörde den nordiska Rurikätten som hade makten i dåtidens ryska rike.

Hon var en inflytelserik fredsmäklare som mäklade fred mellan stridande bröder och tog namnet storfurstinnan Irina (”fred”). Hon hade stor del i skapandet av det som blev det dåtida Ryssland med centrum i Kiev. Irina och Jaroslav fick 10 barn, varav flera blev furstar och drottningar och medlemmar i olika regerande furstehus i Europa. Ättlingar finns än idag.

Före sin död den 10 februari 1050, avlade hon klosterlöfte. Hon blev nunnan Anna som efter sin död helgonförklarades i den ryskortodoxa kyrkan som den heliga Anna av Novgorod, det första svenskfödda helgonet. Troligen ligger hon begravd i Kiev. Hon har två helgondagar i den ryska kalendern: 10 februari (hennes dödsdag) och den 4 oktober.