Ingegerdsleden

HISTORIEN OM INGEGERD – SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA HELGON
Ingegerd  var dotter till Olof Skötkonung, den förste döpta kungen i Sveariket, och därmed sondotter till Sigtunas grundare Erik Segersäll. Troligen växte hon upp på kungsgården i Sigtuna. Hon blev av politiska skäl bortgift med storfursten Jaroslav i Novgorod som tillhörde den nordiska Rurikätten som hade makten i dåtidens ryska rike.

Hon var en inflytelserik fredsmäklare som mäklade fred mellan stridande bröder och tog namnet storfurstinnan Irina (”fred”) stor del i skapandet av det som blev det dåtida Ryssland med centrum i Kiev. Irina och Jaroslav fick 10 barn, varav flera blev furstar och drottningar och medlemmar i olika regerande furstehus i Europa. Ättlingar finns än idag.

Före sin död den 10 februari 1050, avlade hon klosterlöfte. Hon blev nunnan Anna som efter sin död helgonförklarades i den ryskortodoxa kyrkan som den heliga Anna av Novgorod, det första svenskfödda helgonet. Troligen ligger hon begravd i Kiev. Hon har två helgondagar i den ryska kalendern: 10 februari (hennes dödsdag) och 4 oktober.

INGEGERDSLEDEN
Ingegerdsleden är en 11 mil lång pilgrimsled som går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala. Leden slingar sig genom Upplands vackra natur och sträckan, som delats in i 7 etapper, går på skogsstigar, gång- och cykelvägar och gamla landsvägar, mellan medeltidskyrkor, fornlämningar, gamla bondbyar, slott, herresäten och sjöar. Gå leden under en vecka eller ta en dagsetapp i taget.

Vandringsleden invigdes 2014 och i samband med invigningen lanserades även boken med samma namn. Boken innehåller vägbeskrivningar, kartor och korta texter om historiska platser och händelser längs vägen. Den kan laddas ner som pdf eller köpas i församlingar i Stockholms och Uppsala stift.

Ladda ner boken här

 

UPPTÄCK INGEGERDSLEDEN

GUIDAD HISTORISK VANDRING – FRÅN ROSERBESRGS SLOTT TILL MARIAKYRKAN
Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna? Ingegerdsleden, som uppkallats efter henne, är en 11 mil lång vandringsled. Leden är indelad i 7 etapper och går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala.

Fredagen den 4 oktober följer vi Ingegerds fotspår och pilgrimsvandrar etapp 4 – från Rosersbergs slott till Mariakyrkan i Sigtuna stad, en 2 mil lång vandring genom vacker natur.

Inom kort kommer med information om vandringen den 4 okt på vår Facebook sida och i evenemangskalender på www.destinationsigtuna.se

Lämna en kommentar