Hemester i Sigtuna

Allt fler svenskar väljer att stanna hemma på semestern. Haka på den rådande trender och hemestra i Sigtuna i sommar!
Ordet hemester är en sammanslagning av orden ”hemma” och ”semester” och betyder helt enkelt att man semestrar på hemmaplan. Fenomenet ökar stadigt både i Sverige och utomlands.

Att det blivit så populärt beror på att det har så många fördelar. En hemester är bra för såväl miljön som för plånboken. Du lär känna ditt närområde på ett nytt och roligt sätt genom att utforska det som finns runt omkring dig. Det är också bra för miljön eftersom du inte behöver åka några längre sträckor för att komma dit du ska och eftersom du inte behöver resa långt spar du även på reskassan.

En hemester i Sigtuna har massor att erbjuda för hela familjen! Upptäck någon av de vackra naturreservaten, till fots, på cykel eller kanske från hästryggen, gå på runstensjakt eller testa wake board. Här kommer 19 tips på aktiviteter till alla som vill utforska våra närområden. Tipsen passar lika bra för dig som bor i Sigtuna kommun som för besökare, så passa på att turista i din egen ort i sommar.

Vandra Ingegerdsleden

Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna. Följ i hennes fotspår och vandra Ingegerdsleden som slingar sig genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Ingegerdsleden sträcker sig hela vägen från Storkyrkan i Stockholm till Mariakyrkan i Sigtuna för att sedan ta sig vidare till Domkyrkan i Uppsala.

Samla kompisgänget och vandra etapp 4 av leden som startar vid Rosersberg slott och slutar i Sigtuna stad. Passa på att kombinera vandringen med en god middag, ett SPA-besök och en övernattning i Sigtuna?

Miljösmart åker du kommunalt till/från Rosersbergs pendeltågsstation eller till/från Sigtuna busstation.

Upplev fantastisk utsikt med medhavd picknick!

Besök Dödskalleklippan vid Västerängsudds naturreservat. Döskalleklippan ligger lite avskilt så det kan vara svårt att hitta dit, men det gör också att man oftast är ensam med den fanatiska utsikten över Mälaren, en fin plats för en picknick.

Campa med barnen!

Övernatta en natt vid Fågeltornet i naturreservatet Askare hage. Ta med frukost eller lyxa till det med frukostbuffé på Wenngarns bageri.
http://destinationsigtuna.se/attraktion/askare-hage
https://www.facebook.com/wenngarnsbagericafe/

Stadsvandring Sigtuna Stad!

Ta med dig vännerna eller släkten och boka in en guidad stadsvandring och lär känna vår stad bättre! Guiden från Sigtuna museum berättar om Sigtunas tusenåriga historia från grundandet på 970-talet fram till modern tid. Guidturerna är öppna för grupper.
http://destinationsigtuna.se/evenemang/guidad-stadsvandring-i-sigtuna-stad/

Upptäck Sigtuna från hästryggen!

Boka in en tur på Sigtuna Islandshästar som ligger vid Wenngarns slott och upplev Sigtunas vackra omgivningar från hästryggen, från magnifika slottsparken, vidare genom skogarna och de stilla naturreservaten. Turerna anpassas efter hur vana ryttarna är, från nybörjare till avancerad.

http://www.sigtunaislandshastar.se/

Kombinera att spana på flygplan och ta en badstund!

På en kulle vid Halmsjön, på vägen mot Almunge/Norrtälje precis vid norra banänden av bana 3, finns en utsiktsplats för plainspotting. På kullen finns ett större regnskydd med sittplats. På andra sidan sjön hittar du också en enklare badplats om du vill ta passa på att ta ett bad.
https://www.swedavia.se/arlanda/om-flygplatsen/?blockid=523

Gå på slottsvandring!

I området runt Sigtuna finns inte mindre en fem slott att upptäcka: Skoklosters slott,
Skånelaholms slott, Steninge slott med Steningen Slottsby, Wenngarns slott och Rosersbergs slott, som är ett av tio kungliga slott. De har alla en unik historisk atmosfär, vilket gör dem till uppskattade utflyktsmål för både historiefantaster och för dem som vill uppleva en skön dag i det vackra landskapet.

http://destinationsigtuna.se/gora/slott/

Gå på runstensjakt!

Ingen annan plats i världen har så många runstenar som Sigtuna stad. I staden finns mellan 15 och 25 stenar och runtom i kommunen finns mer än 170 runstenar. Runstenskarta finns att hämta på Sigtuna museum och turistbyrå i Sigtuna stad.
http://destinationsigtuna.se/attraktion/runstenar/

Smaka på Sigtuna!

Vad är du sugen på – klassisk husmanskost, Crêpes, bullfika eller asiatisk fusion? Sigtuna har något för alla smaker. Upplev kontrasterna och besök någon av alla restauranger och caféer, från den internationella pulsen på Arlanda Sky City, till pittoreska Sigtuna Stad, lantliga Steningeladan och moderna Märsta Centrum.

http://destinationsigtuna.se/ata/

Unna dig en övernattning!

Vad kan väl vara mysigare än att bo över på något av Sigtunas fantastiska hotell, vandrarhem eller stugor? Passa på att överraska din käresta!

http://destinationsigtuna.se/bo/

Bada inne och ute!

Det finns fem allmänna badplatser i Sigtuna, så ta på dig badbyxorna och packa ner cyklopet och en handduk. Vid Sjudargården i Sigtuna stad, Steningebadet i Märsta, Rosersbergsbadet i Rosersberg, Åholmsbadet vid Fysingen i Rosersberg och Munkholmsbadet i Sigtuna. För den som vill bada i simhall finns Midgårdsbadet där du förutom simhall även hittar utomhusbad med fyra pooler och en hoppbassäng. I Sigtuna stad finns nyrenoverade Sigtuna fritidscenter med simbassäng, barnbassäng, bubbelpool och hopptorn.

http://destinationsigtuna.se/attraktion/badplatser/

Besök något av alla våra fina naturreservat!

I Sigtuna kommun finns 10 naturreservat att utforska året runt. Hälsa på korna i Steningedalen, grilla i Rävsta etc.
http://destinationsigtuna.se/gora/naturreservat/

Cykeltur!

Ta en cykeltur till den gamla torparbyn Viby och se hur människor levde för ca 200 år sedan. Passa på att ha en picknick i de vackra omgivningarna.
http://destinationsigtuna.se/attraktion/viby-by/

Åk wake board!

Ta en miljövänlig åktur på wake board längs en eldriven linbana. På Cable Park i Halmsjön samsas både nybörjare och proffs.
http://www.thecablepark.se/tcp2/

Ta en båttur!

Från ångbåtsbryggan i Sigtuna stad går det båtturer till Skokloster, Stockholm.
Vissa dagar i veckan avgår taco och räkkryssningar.
Mer information hittar ni på http://destinationsigtuna.se/partner/batar-till-sigtuna/

Minigolf!

Vid strandpromenaden kan man spela minigolf. Ta med dig vänner och bekanta.
http://destinationsigtuna.se/attraktion/minigolf/

Testa Discgolf och utmana vännerna!

Med utgångspunkt på Rektor Cullberg väg uppe på Harberget finns en 9-håls discgolfbana. Medtag egen discfrisbee. Saknar du discfrisbee så finns de att köpa på Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan. https://discgolfbanor.se/course/sigtuna-discgolfpark/
http://sigtunasport.se/

 

Hyr kanot!

Vill ni se vår fina natur från vattnet så kan ni hyra kanot. Både Sigtuna Folkhögskola och Kanotklubben Mälarpiraterna erbjuder uthyrning.

Sigtuna Folkhögskola, tel 08-592 583 00, eller mail info@sigtunafolkhogskola.se
Kanotklubben Mälarpiraterna Sigtuna: http://www.kkmp.net/KKMP/Uthyrning.html

 

Gå på bio 

I Sigtuna stad ligger biografen Gröna Ladan.
Biljetter hittar ni på:
http://boka.gronaladan.se/sigtuna

 

Lämna en kommentar