Valborgsmässofirande i Sigtuna

Valborgsmässofirande i Sigtuna

Valborg är en mycket gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag liksom att det till stor del var ungdomarnas festande som stod i fokus. Ursprunget är katolskt och man firar minnet av det tyska helgonet Walpurgis.

Hos oss i Sigtuna hälsar vi traditionsenligt våren välkommen. Nedan finns information om vad man kan hitta på för att på ett festligt sätt fira vårens ankomst.

Sigtuna Stad

20.30 Sigtuna Hembygdsförening välkomnar till Musikpaviljongen i Drakegårdens trädgård.
Sång av Sigtuna Sångensemble. Vårtal av Elisabet Bonnevier. Brasan tänds av Kanotklubben Mälarpiraterna. Därefter bjuds på ett färgsprakande fyrverkeri.

Sigtuna Stadshotell har gjort ett fint paket och erbjuder en Valborgsweekend. Kom ensam eller tillsammans med någon du tycker om. Innan middagen bjuder man på en eldig drink i hotellets lounge. Därefter kan man avnjuta en trerätters middag i restaurangen. Fortsätt firandet med traditionsenligt vårtal och sång i närbelägna Drakegårdens trädgård. Eller – stanna kvar i värmen och se Valborgsbrasan glida ut på Mälaren från restaurangens fönster.

Märsta

11.00 – 24.00 är det stort tivoli och Valborgsfirande på nya grusplanen vid Midgårdsvägen.
Brasan tänds kl. 20.00 och kl. 22.00 är det fyrverkeri. Arrangör är Axels Tivoli.

Husby

Fira Valborg vid Husby skola. Kl.18.30 öppnas Hembygdsgården. Kl. 19.30 hälsas våren välkommen med tal av Jan-Peter Alm. Sångfåglarna sjunger in våren under ledning av Eivor Pettersson
Kl. 20.00 tänds brasan. Inga fyrverkerier.
Det bjuds på varm buljong i torpet. Kaffe/varm korv serveras i skolan.
Arrangör är Husby-Ärlinghundra Märsta Hembygdsförening.

Rosersberg

Kl. 20.15 anordnar scouterna fackeltåg. Samling vid Orrgården.
Kl 21.00 Tänder man brasan. Det blir lotterier, fika och mingel.
Brasan arrangeras av Sigtuna kommun.
Obs! Det kommer inte att vara möjligt att lägga på eget trädgårdsavfall.

 

Lämna en kommentar