Sigtunarännet INSTÄLLT 2019.

Helgen den 16 – 17 februari 2019 fylls Sigtunafjärden av skridskoåkare i alla åldrar. Sigtunarännet beräknas locka 5000 besökare och Sigtuna gläds över att åter stå värd för en folklig vinterfest.

Sigtunarännet är ett skridskolopp på Mälaren med start och mål i centrala Sigtuna. Det är framför allt ett motionslopp, men Sigtunarännet Fulldistans (50 km) har även en tävlingsklass sanktionerad av Svenska Skridskoförbundet. Här tar man fasta på glädjen i att vintersporta på is och en viktig del är att även få med barn och unga som har en egen tävlingsdag,

Loppet startade som ett alternativ till Vikingarännet efter att arrangörerna beslutade att lägga loppet i malpåse 2018. Som värd för Sigtunarännet står den ideella föreningen Sigtuna Sports Club. Loppet körs på kontrollerade naturisar. Stora delar av banan hålls plogad under hela vintern, men sträckan varierar något beroende på isförhållanden.

Sigtunarännet arrangerar fyra olika lopp: Fulldistans (50 km), Halvdistans (25 km), Ice Cross Challenge (ca 3 km) och Skattjakten (ca 2 km).
Nytt för i år är, för de som anmäler sig tidigt, att de kostnadsfritt har möjlighet att delta vid tre utbildningstillfällen med olika teman. Det man lär ut är: Issäkerhet och isbedömning, Utrustning och materialvård, Åkteknik för proffs och nybörjare.

Kl. 11:00 på lördag den 16 februari är det riktigt spännande på isen. Då är det Skattjakt. De som är under 12 år utmanas att leta efter skatter som finns gömda i is-labyrinten. Du får ett uppdrag vid start, sedan ger du dig ut för att söka efter dina skatter. Du kan antingen åka själv eller tillsammans med någon vuxen. När du kommer i mål får du ett diplom som visar hur modig du har varit.

Den häftigaste utmaningen startar på lördagen den 16 februari kl. 13:00. Då drar deltagarna i Ice Cross Challenge iväg. Det är ett lopp för tjejer och killar mellan 12–17 år där ett antal tuffa hinder skall passeras på vägen. Loppet körs i olika heat där de bästa i varje heat går vidare för att slutligen mötas i en tjejfinal och en killfinal. Fina priser utlovas till de tre första åkarna i varje klass.

Huvudsamarbetspartner 2019 är Lundhags som är ledande leverantör av skridskoutrustning och skridskokläder i Norden. Till övriga samarbetspartners hör Sigtuna KommunFrilufsfrämjandet och sponsorer såsom Hotell Kristina, Sandströms El och Cedecor.

Nu håller vi tummarna för de allra bästa förutsättningarna för en härlig skridskohelg.

Lämna en kommentar