Smaka på Sigtuna 

Hösten är här och vad passar bättre än en matrelaterad njutningsupplevelse?
Sigtuna är på många sätt en spännande matdestination och kan erbjuda något för alla smaker.
Frukost, lunch, fika eller middag – tillfällena är många och utbudet är brett.

Vårt fina läge med närheten till bl. a Arlanda bidrar till att vi har många utmärkta konferenshotell. Flera av dem har prisbelönade kockar som bidrar till mat i toppklass. I dagarna avgörs tävlingen ”Årets kock 2018”, d v s SM i professionell matlagning. Sigtuna hade mycket hedervärt två kockar med i kvalificeringsomgången. Morgan Fredriksson på Sigtunastiftelsen och Niklas Pallgren på Kämpasten stod för de fina insatserna.

Just nu kan nämnas att två unga mycket duktiga kockar från Steningevik och Sigtunahöjden tagit sig till Europafinalen i mötesbranschens stora kocktävling Copper skillet i Lissabon i oktober. Sigtuna vann både junior- och seniorklass i hård konkurrens med kockar från övriga IACC Sverige.

Skaldjur hör hösten till. Rosersbergs Slottshotell satsar på en guldkantad skaldjursweekend. Menyn inleds med champagne och efter det följer bland annat hummer, ostron, krabba, havskräftor, pajer, sallad, bröd och ostar. Serveras den 13 oktober och den 20 oktober.
Stora Brännbo erbjuder även de en lyxig skaldjursbuffé. Man dukar fram allt i skaldjursväg och lägger till alla olika laxar och det varma, inget saknas. Tillbehören finns där, västerbottenspaj, nybakat bröd, skagenröra, aioli och mycket mer. Fram till den 15 december finns möjlighet att avnjuta dessa läckerheter.
Hotell Kristina är mästare på ostron. Lördag den 20 oktober välkomnar de för andra året i rad till ostronöppnartävling, ”Rock and Roll, champagne och hemmagjord korv”! Sveriges främsta ostronöppnare kommer att göra upp om den ärofyllda titeln i ”Hotell Kristina Open”. Givetvis kommer det att finnas massor av ostron, annat gott och goda drycker till försäljning.
Sigtunahöjden satsar stort i höst på deras matupplevelser. Den 20 oktober är det premiär för Restaurang Skog. En restaurang med ambitionen att erbjuda matintresserade lokalbor och tillresande ett hållbart koncept med naturen som ett tydligt tema. Tillsammans med den kända matprofilen Lisen Sundgren har man hittat fram till en inspirerande meny.
Det lilla femstjärniga Stadshotellet i Sigtuna är uppskattat och kritikerrosat – mycket tack vare den smakfulla Restaurang 1909. Det är extra roligt att restaurangen för åttonde året finns med i den prestigefyllda White Guide.
Anrika Sigtunastiftelsen välkomnar middagsgäster till sin unika miljö både vardagar och vid olika intressanta kulturevenemang. Håll utkik i deras evenemangskalender.
Restaurang Kopparkitteln är fint placerat vid Stora torget i hjärtat av Sigtuna. Med ledord som kvalitet, gästfrihet och tradition välkomnar man gästerna att inta vällagade måltider.
Lunchutbudet är även det stort. Allt från en god smörgås på något av våra fina och mysiga caféer till en riktig affärslunch. Vällagad husmanskost på t ex Farbror Blå ingår i det du kan välja. På Farbror Blå kan du även äta middag och på fredagar har man då & då underhållning.
Strandvillans café är fint beläget mot sjösidan och stoltserar med att vara öppet årets alla dagar.
Här finns förutom gott fika ett utbud som inkluderar soppa, paj, sallad, laxpudding och lasagne.

I Märsta C finns ett antal restauranger, inte minst asiatiska, att välja bland. Glöm inte Kulturcafét i Kulturlänken inne i vårt fina Kulturhus i Märsta C. Här serveras både lunch och kaffe. På fredagar är det sopplunch kl. 12 – 13. Soppa till självkostnadspris och gratis underhållning.
För fika är Sigtuna helt rätt. Två av caféerna vid Stora gatan finns med i den prestigefyllda White Guide 2018. RC Chocolat vid Lilla torg och det anrika Tant Bruns kaffestuga. Båda dessa caféer erbjuder matigare alternativ som gott kan utgöra en lunch.
RC genomgår i skrivande stund en ordentlig uppfräschning och det ska bli roligt att inom kort ta del av resultatet. Utbudet av godsaker utgör inte bara en upplevelse för gommen utan är i sig en estetisk upplevelse. Väl värt ett besök.

Välkomna att smaka på Sigtunahär är det gott att vara!

Lämna en kommentar