Upptäck våra fyra fantastiska slott!

I Sigtunas närhet ligger fyra fina och intressanta slott. Vart och ett med sin speciella historia.
Gör en utflykt och lär dig mer om Sveriges historia samtidigt som du njuter av vackra omgivningar och äter något gott.

Rosersbergs slott är ett av Sveriges elva kungliga slott. Att besöka Rosersbergs slott är att ta ett steg in i en kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. Karl XIV Johan och drottning Desideria, de första Bernadotterna, var de sista kungligheterna som bodde här och inredning och samlingar från deras tid är mycket välbevarade.
Den stora slottsparken lockar till lek och promenader längs Mälarens strand. I Junoflygeln och på slottsterrassen finns ett sommarkafé som serverar smörgåsar och kaffe med bakverk.
Under september månad är slottet öppet lördagar och söndagar: guidade visningar kl. 11, 12, 13, 14 och 15.

Skånelaholms slott är kanske Stockholmstraktens minst kända lantslott. Slottet från 1600-talet ligger inbäddat i grönskan vid sjön Fysingen. Den siste private ägaren Herbert Rettig köpte slottet 1929 och donerade det tillsammans med sin hustru Ing-Marie Rettig till Kungliga Vitterhetsakademin för att det skall ”bevaras i orubbat skick såsom kulturminnesmärke”. Tack vare familjen Rettigs samlarintresse finns en unik samling av allt från allmogeföremål, möbler, konst, litteratur till cigarraskar och vykort.
Under sommarsäsongen visas tillfälliga kulturhistoriska utställningar i utställningsflygeln.
VISNINGAR AV SLOTTET t om  30 september 2018
Onsdag till söndag; kl. 11, 12, 14 (familjevisning) och 15.
Guidade visningar, knappt en timme, ingår i entréavgiften.
VISNING AV HEMBYGDSGÅRDEN
16 september; kl. 11, 12, 14 och 15.

Wenngarns slott ligger nära Garnsviken ett par kilometer norr om Sigtuna. Här finns spår av 1000 års historia. Sveriges äldsta bevarade brev handlar om ett arvsskifte för området runt Wenngarn.
Här har Vasaätten, statsmän, riddare och riksråd bott och härskat. Magnus Gabriel de la Gardies magiska barockslott, slottskapellet och den sköna barockparken är några pärlor på platsen. Under 1900-talet byggdes ett samhälle upp kring Sveriges första alkoholistanstalt. Anstalten är en magnifik byggnad med en i sig mycket intressant historia.
Efter flera ägarbyten väcktes Wenngarn ur sin Törnrosasömn och ett nytt bysamhälle har nu vuxit fram. Här kan man idag titta på slottet med sitt fantastiska kapell, strosa runt i trädgården unna sig något gott att äta och om man bokar i förväg, rida på Islandshästar.
Guidade familjevisningar i slottet lördagar kl. 14.

 

Steninge slott är ett vackert och välbevarat 1600-talsslott precis vid stranden av Mälaren. Slottet ritades av Nicodemus Tessin dy. som också ritade det Kungliga Slottet i Stockholm. De bästa arkitekterna, stuckatörerna och konsthantverkarna anlitades och det sägs att den teaterälskande Gustav III och hans teatervänner och dåtidens stora skådespelare och konstnärer brukade samlas vid Steninge slott.
1794 övertogs Steninge av Axel von Fersen d.y. som var en nära vän till den franska drottningen Marie Antoinette. Axel von Fersen slogs ihjäl av en uppretad folkmassa i Stockholm 1810 och efter några år restes ett minnesmärke över honom i slottsträdgården. Missa inte att titta på det.

Den vackra slottsparken är öppen för allmänheten men slottet är privatbostad och håller inte öppet för visningar. Den fina gamla Stenladan nära slottet rymmer flera butiker och en restaurang. Shopping och något gott att fika eller äta kan efter promenad och lek i parken, vara ett trevligt inslag i utflykten.

Stenladans öppettider: Måndag – fredag 11 – 18. Lördag – söndag 10 – 17.

Runt Steninge slott är det full aktivitet. Här växer Steninge Slottsby upp med inte mindre än 12 spännande bostadsprojekt med 750 nya bostäder.

Lämna en kommentar