Sött tillskott på Stora gatan

Mamsell Maria Margaretas, ägare till Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik, välkomnar med röda mattan utrullad på Stora gatan 35.

Iklädd lång kjol och nystruket vitt spetsförkläde bjuder mamsell Maria in sina kunder. Den lilla vackra butiken har en mycket central placering på gågatan. Smakfullt presenterat är det en njutning för sinnena att bara titta sig omkring. Handgjord kvalitetschoklad, klubbor och karameller exponeras på ett sätt som för tankarna till den godisbutik Pippi Långstrump snudd på tömde när hon satte sprätt på sina guldpengar. Här kan du bland annat köpa gammeldags mintkyssar och ljuvliga mintspån per hekto. Isländsk lakrits med olika sälta är en annan specialitet i sortimentet.

Fabriken Chokladhjulet ligger i Skutskär. Nuvarande ägares far köpte verksamheten Augusta Janssons karamell och konfektyr 1967. Då fanns fortfarande några av de riktigt gamla karamellkokerskorna kvar. Möjligheten att ha fått läras upp av dem har givit hantverket den speciella känsla som man får när man tittar på bland annat chokladbräck och marmeladstänger. Augusta Janssons är ett anrikt företag. Det grundades redan 1882 och till en början såldes varorna av karamellgummor som vandrade runt i Stockholm. Den första butiken startade hon sedan på Linnégatan år 1893.

Mamsell Maria kommer till en början att hålla öppet veckans alla dagar. Och – precis som i Pipps godisbutik – här kan du fortfarande betala med guldpengar.

Lämna en kommentar