Vårt första kärleksbrev?

Glad alla hjärtans-dag! Det firar vi med ett kärleksmeddelande från 1100-talets Sigtuna. För fyra år spreds nyheten om att forskare vid Oslo Universitet hade avkodat ett meddelande skrivet med så kallade isrunor, en variant av sifferrunor som var den mest utbredda varianten av de många olika runkoder som använts.

– Det var väldigt vanligt att använda koder, stora delar av befolkningen behärskade dem. Därför tror jag att det var något man lärde sig samtidigt som man lärde sig runor. Hade du lärt dig att läsa och skriva, hade du också lärt dig koder, säger Jonas Nordby till forskning.no.

Det aktuella benet påträffades 1999 vid en utgrävning i Kv Professorn 1 i Sigtuna. Benet finns i se på Sigtuna Museum.

Nyfiken på mer om runor? Läs här! Eller klicka in på filmen nedan.

Här spreds nyheten: 

forskning.no

huffingtonpost.com

mailonsunday.co.uk

theguardian.com

Inslag på ABC-nyheterna 2014-02-14

Om runfynd i Sigtuna på raa.se

Lämna en kommentar