Spännande arkeologisk utgrävning i Norrtil

Ta chansen att följa med på en visning av en arkeologisk utgrävningsplats. I Norrtil, ett par kilometer nordöst om Sigtuna, låg en välbärgad gård högt belägen på en naturlig platå med utsikt över Garnsviken.

I närheten finns både runstenar och en storhög. De som bodde här för omkring 500 – 1000 år sedan hade uppsikt över alla som kom farande till och från staden över vattnet. Just nu undersöker arkeologerna 4500 kvadratmeter av platån och det finns en hel del frågor som de vill få svar på:

  • Grundades gården samtidigt som staden Sigtuna i slutet av 900-talet, eller fanns det redan då en gård här? Låg det stall, fähus och förråd intill bostadshuset? När upphörde gården att existera? Vad sker egentligen mellan gårdens uppgång och fall?
  • Man undrar också över sysslor. Den ugn som det hittats rester av, kan den ha använts till rökeri, bakugn eller torkanläggning?
  • Vad har man ätit och producerat? Vad kan växter och djurben berätta om det?
  • Och husoffer, det vill säga att man lägger ned föremål i husen för att skydda sig mot onda ting – har man ägnat sig åt det?

Fram till början av november 2017 pågår utgrävningen för att avslöja spåren efter de som bodde här. Medan undersökningen pågår har du möjlighet att följa med och se vad som händer på utgrävningsplatsen.

Visningar:
Fredag 27/10 kl. 10.00
Lördag 28/10 kl. 13.00 och 14.00

Här kan du läsa mer om visningarna i Norrtil.

Här kan du höra arkeologen berätta!

Lämna en kommentar