Klockstapeln i totalförstörelse efter brand

Den vackra klockstapeln från 1700-talet totalförstördes i en brand natten till den 30 juni 2016. Klockstapeln har alltid varit en symbol för Sigtuna stad med dess ringning av klockorna varje dag.

Klockstapeln instiftades när Mariakyrkan blev en församlingskyrka år 1608. Klockstapeln låg vackert beläget i Klockbacken som fick sitt namn efter den historiska byggnaden. Klockbacken har varit ett perfekt utflyktsmål för Sigtunabor som besökare. Här kan man njuta av naturen och den fina utsikten över en picknick.

Historiskt sett har det hänt mycket roligt kring Klockstapeln. Under 1900-talet bars det ofta upp ett piano för backen och platsen var känd för festligheter. Sommaren 2000 pågick här Sigtuna Skulptursymposium. Konstnärer från hela världen samlades här för att under en sommar arbeta i trä – t.o.m. träd på rot!

Klockstapeln kommer därför alltid vara en saknad sevärdhet i Sigtuna stad som vi kommer att minnas.

Se här för uppdaterad information angående branden.

Lämna en kommentar