Septembertips i Sigtuna

Behåll sommarkänslan och gör en miniutflykt till våra många slott! Under september har de alla öppet på helgerna. Här kommer lite tips över sevärdheter i och runtomkring Sigtuna att förnöja sig med.

 

Slottsbesök

Rosersbergs slott kan man ibland tro att tiden stått stilla. Slottet är bland de bästa bevarade av de kungliga slotten och absolut värt ett besök! Här spenderade Karl XIII och senare Karl XIV Johan Bernadotte sina somrar. Ta del av de nästan orörda rummen under en visning.
Visas i samband med guidade turer
Öppettider september:
lördag–söndag: guidad visning kl. 11, 12, 13, 14 och 15
Sommarcaféet: lördag-söndag kl. 11-16

Läs mer om Rosersberg slott här!

Skånelaholms slott är beläget i en naturskön omgivning vid sjön Fysingen. Slottet har anor från 1600-talet med familjen Gyldenclou som godsägare.
Öppettider september:
onsdag-söndag kl 11 och 13
Entré: Vuxen 60 kronor och barn under 7 år gratis
Läs mer om Skånelaholms slott här!

Wenngarn är ett levande bysamhälle mitt i Sigtuna med 1000 år av historia. Här finns slottet, parken, Restaurang Anstalten, Dammstugan, café och vacker natur att ladda energi och känna historiens vingslag på.
Öppettider september:
Alla dagar kl 10 -18
Familjeguidning lördag-söndag kl 14
Kakbuffé lördag-söndag kl 10 -16
Läs mer om Wenngarn slott här!

Skokloster slott ligger ca 30 minuter med bil från Sigtuna stad. Skokloster är ett unikt barockslott med vackra välbevarade miljöer och en fantastisk historia. Här kan man som besökare möta den svenska stormakten och få en detaljerad beskrivning av de personer som har bott och verkat på Skokloster.
Öppettider september:
lördag-söndag kl 11-16
Entrén inklusive besök i Wrangel- och Brahevåningen samt utställningar kostar 100 kr. Om man vill ta en guidad visning tillkommer 40 kr på entréavgiften. Barn och ungdom t o m 19 år fri entré.

Café finns också på slottet i fall man skulle bli fikasugen.
Läs mer om Skokloster slott här!

Steninge Slott kom till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Byggherren Carl Gyllenstierna hade en vision om att visa konst och kultur av yppersta klass på Steninge Slott, denna vision lever kvar ännu idag, flera hundra år senare. Barockparken och Steninge Slottsgalleria är öppna. Slottet är stängt.
Öppettider september:
Vardagar kl 11-18

Helgdagar kl 10-17
Läs mer om Steninge slott här!

 

 

Utställningar

Sigtuna museum, Trä – tiden är ingenting
Människan har alltid haft en fysisk och känslomässig relation till trä då vi använt och brukat det genom årtusenden. Kan det vara så att människans nära förhållande till trä är nergrävd och inbäddad i vår genbank?
Stora gatan 55, Sigtuna
Öppettider september:
Tisdag-söndag: kl 12-16
Läs mer om Sigtuna museum här!

 

Konsthall Märsta, Konst Nu 2015
35 konstnärer från hela landet ställer ut sina alster i konsthallen.
Kulturtorget 7, Märsta
Öppettider 12 september- 14 november:
Måndag-torsdag kl 10 -19
Fredag kl 10 -18
Lördag kl 10 -15
Gratis entré
Läs mer Konsthall Märsta här!

 

Sigtuna Kulturgård
På övre plan kan Charlotta Blomgrens praktfulla oljemålningar beskådas samtidigt som Siri Öryd ställer ut sina härliga akvareller på entréplan.
Stora Nygatan 1
Öppettider september:
Lör- och söndag kl 12- 16
Lär mer om Sigtuna kulturhus här!

 

 

Marknader

Wenngarn Skördefest
18- 20 september
Läs mer om Wenngarn här!

 

Glöm inte att ta en promenad längst Sigtuna stads strandpromenad. De vackra pilträden, det öppna parkutrymmet och de många bänkarna är perfekt för lek och avkoppling. Avsluta dagen på något av Sigtunas många kaféer och restauranger.

Är du intresserad av Sigtunas historia och vill veta mer om stadens många sevärdheter? Kom in på Sigtunas turistbyrå på Stora gatan 33 så hjälper vi dig!

Lämna en kommentar