Återinvigning av Sigtuna Museum

Nästa år är det 100 år sedan som Sigtuna Museum grundades men den stora presenten har Sigtuna kommun redan gett. På lördag 18 april, efter ett drygt års renovering, slås nu dörrarna upp till ett museum som bjuder på många spännande nyheter på en yta som är dubbelt så stort som tidigare.

Tack vare satsningen finns nu Magasinet, där det bland annat finns fyra olika klimatzoner och en avdelning med mänskliga kvarlevor. Nytt är också en studio där besökarna, såväl barn som vuxna, får prova på olika typer av hantverk. Museet har fått en våning till och en hiss, så att det ska vara tillgängligt för alla.

-Under renoveringen har det varit stor nyfikenhet på den här satsningen. Allt från forskare till representanter från olika universitet och andra museum har varit här och tittat och alla har varit lika imponerade. Sigtuna Museum kommer inte bara vara ett tomt skal, utan vi har fått resurser och förutsättningar som gör det möjligt att växa och fylla verksamheten med innehåll, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum.

En dag i veckan kommer det att finnas Vuxenstudio, tack vare en tidigare medborgardialog.
När Konsthall Märsta öppnades kom ett mejl från en pensionär som önskade att även äldre, inte bara barn, skulle få komma och skapa och ha kreativ verksamhet. En dag i veckan arrangeras numera Öppen Ateljé för vuxna som varit så populärt att även Sigtuna Museum tar med sig detta och bjuder på gratisateljé för dem som vill måla eller skapa.

Dessutom kommer det att arrangeras en hel del aktiviteter för barn i Studion på Sigtuna Museum.

Första utställningen på Sigtuna Museum blir ”Trä – Tiden är ingenting”, en utställning för alla sinnen och alla åldrar. Väl bevarade träföremål från 1000-talet samsas med möbler och föremål från nutidens nyskapande formgivare, som designgruppen FRONT:s mjuka träbänk i textil. Ute i trädgården finns Hannah Streefklerks broderier i träden och dessutom kommer det gå att blicka in i framtiden, där kläder av trä är en möjlighet.

Klockan 12.00 på lördag den 18 april slås portarna till Sigtuna Museum upp och en timme senare är det en invigningsceremoni.

-Vi hoppas att alla ska känna sig välkomna och att vi kommer att få träffa besökare i alla åldrar. Sigtuna Museum får gärna bli ett utflyktsmål för barnfamiljer, säger Sigtuna Museums chef Ted Hesselbom.

Lämna en kommentar