SAS-samlingarna på Arlanda

Flyg- och designskatter hos SAS-samlingarna på Arlanda

Vem har inte någon gång velat bli pilot eller flygvärdinna? Likt de tjusiga förebilderna som syns i de tidiga SAS-annonserna från 1940- och 50-talen. Genom sin genomtänkta design i allt från flygplan, uniformer, annonser och inredning är ett besök på SAS Historical Collection på Arlanda lika mycket en resa genom design- som flyghistorien. SAS är sannerligen flygbolaget som satte Skandinavien på världskartan.

Här kan du se tidiga uniformer med den tidsenliga karaktäristiska skärmmössan, Calvin Kleins flygvärdinnehattar, scarves, flygplansmodeller, matserveringsbrickor med olika menyer, annonser och annan kuriosa som bidragit till att sätta det Skandinaviska varumärket på kartan.

 

Fasta öppettider: tisdagar kl. 10.00-14.00

Fri entré

För större grupper och sällskap går det bra att boka tid på tel: 0709-97 16 85

SAS-samlingarna drivs av ABA-SAS Flyghistorisk förening, e-post: asff@sas.se

Föreningen har som syfte att bevara och vårda föremål och dokumentation av flyghistoriskt intresse och samarbetar med SAS–museet i Oslo.

 

Hur hittar jag hit?

Samlingarna finns belägna på Arlanda flygplats i en paviljong bredvid hangar 4, på ”air-side”, och nås via huvudentrén vid SAS-hangar 1 där receptionen/säkerhetskontrollen är placerad.

SL-buss nr 583, samt Swedavias lokalbuss nr 10, stannar utanför huvudentren, SAS-hangar 1.

I receptionen/säkerhetskontrollen skriver du sedan in dig för att få en besöks-sticker och blir sedan hämtad efter påringning från Receptionen.

Lämna en kommentar