Slott i Sigtuna 2014

Runt Sigtuna finns det fem fantastiska slott: Rosersbergs slott, Skoklosters slott, Skånelaholms slott, Steninge slott och Wenngarns slott. Alla slott erbjuder en unik historisk miljö som kan avnjutas av den historieintresserade såväl som dagsbesökaren.

Om du befinner dig i Sigtuna tar du dig enkelt med bil till alla slotten inom en timme. Känn efter vad som passar dig bäst, ett par timmar i slottsmiljö eller varför inte ta en heldag och vandra omkring och insupa historien!

 

Barockpärlan Skoklosters slott

Skoklosters slott ligger ca 30 minuter med bil från Sigtuna stad. Slottet är ett praktfullt sådant med vackra miljöer och en fantastisk historia. Här kan man som besökare möta den svenska stormakten och få en detaljerad beskrivning av de personer som har bott och verkat på Skokloster. Slottet är även det största privatpalats som byggts i Sverige och det var ett slott som också imponerade på adeln i Europa när det hade byggts.

 

Café finns också på slottet i fall man skulle bli fikasugen.

 

Kungliga Rosersbergs slott

Rosersbergs slott är ett av Sveriges tio kungliga slott. Här kan man lätt tro att tiden stått stilla. Slottet är bland de bästa bevarade av de kungliga slotten och absolut värt ett besök!

Det var familjen Oxenstierna som under 1630-talet lät bygga slottet. År 1762 blev slottet kungligt då staten skänkte Rosersberg till Gustaf III:s yngre bror Karl XIII.
När man idag besöker slottet kan man ta del av de nästan orörda rummen i slottet, rummen är från år 1795-1860 med en mycket välbevarade inredning.

Slottet visas i samband med guidade turer. 

Öppettider:

Maj: lördag–söndag: guidad visning kl. 11, 12, 13, 14, 15, 16

Juni-augusti: tisdag–söndag: guidad visning kl. 11, 12, 13, 14, 15, 16

September: lördag–söndag: guidad visning kl. 11, 12, 13, 14 och 15

Entréavgiften för vuxna är 100 kr, vuxna studerande 50kr. Barn 0-17 år har fri entré.

Det finns även ett sommarcafé på Rosersberg. Öppettider maj och september: lör-sön kl 11-16, juni till augusti tis-sön kl. 11-17. Där kan man njuta av god mat och en fika i den härliga slottsmiljön!

 

Steninge slott – ett fulländat smycke

Kärlekshistorien mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottningen Hedvig Eleonora låg som grund till varför Steninge slott byggdes. När det var klart att ett slott skulle byggas kopplades hovet in och de anlitade Nicodemus Tessin dy. att bygga slottet. Det var även samme man som ritade det Kungliga slottet.

Carl Gyllenstierna slottets byggherre hade en vision om att slottet skulle visa upp konst och skulpturer av högsta klass och den visionen hålls vid liv än idag!

Då slottet är stäng p.g.a. renoveringsarbete så går det inte att gå in i det, men att betrakta det utifrån kan vara minst lika spännande! Barockparken är dock öppen för allmänheten och är värd ett besök!

Vackra Steninge slottsgalleria ligger på slottets ägor och inhyser idag heminredning med kultur samt en restaurangverksamhet i en unik historisk miljö. Slottsgallerian är inrymd i den vackra stenladugården som ritades av Claes Adelsköld, Steninges ägare mellan åren 1867 och 1873.

Öppettider:

Vardagar kl 11-18 och helgdagar kl 10-17.

 

Skånelaholms slott är ett 1600-tals slott i en naturskön miljö

Skånelaholms slott ligger vackert vid sjön Fysingen, utanför Rosersberg. Slottet har anor från 1200-talet och självaste Magnus Ladulås.

Slottet är ett 1600-tals slott och har en naturskön omgivning. På Skånelaholms slott kan man även beskåda en samling av allmogeföremål och en unik naturaliesamling som insamlades av Linnes lärjunge Magnus Bromelius.

Öppettider:

 

Läs mer här

 

Wenngarns slott

För första gången på många år öppnar Wenngarns slott upp för allmänheten. Slottet har under sin tid haft ägare från kungafamiljen, tyska grevar och maktmänniskor. Här hittar du alltså idag ett vackert barockslott som innehåller spår från medeltid till nutid, med det vackra slottskapellet som idag kan räknas till ett av Europas bäst bevarade kapell från barocken. Här finns även hotell, restaurang, café, museum, park, mötes- och festlokaler men även många andra platser att mötas på.

 

 

 

Lämna en kommentar