Prinsessan Ingegerd firas den 24 maj med gratis guideturer och spännande föredrag

Ingegerd var en intressant kvinna från 1000-talets Europa. Hon var prinsessan som växte upp i Sigtuna, och som kom att påverka hela Europa som vikingatida prinsessa, storfurstinna i Kiev och ryskortodoxt helgon. Hon hann dessutom med att få 10 barn och bedriva storpolitik i ett Europa som under hennes livstid genomgick stora kulturella och politiska förändringar. Den 24 maj uppmärksammar vi Ingegerd med föredrag och guidningar både på svenska och ryska.

Så passa på att lära dig mer om det vikingatida livet och om Ingegerd – denna spännande kvinna som påverkat Europas historia:

12.30 ordnas en guidning på ryska med temat Sigtuna under 1000-talet

14.00 håller professor Mats Roslund ett föredrag med temat Ingegerds omvärld – politik och kultur i Europa runt år 1000. Mats Roslund som är professor i historisk arkeologi i Lund, har en nära anknytning till Sigtuna. Under åren har han jobbat med Sigtuna museer och varit med vid många utgrävningar i Sigtuna och dessutom även forskat utifrån Sigtuna.

15.30 ordnas guidning Sigtuna under 1000-talet (svenska)

Guidningarna börjar och slutar vid Studiokyrkan där också föredraget är.

Sigtuna Museum arrangerar i samarbete med Svenska Kyrkan och Destination Sigtuna

Lämna en kommentar