Richard Ford gästar Sigtuna Litteraturfestival 2014

Äntligen börjar programmet ta form och nu står det klart att den Pulitzer-belönade amerikanska författaren Richard Ford är en av huvuddeltagarna i årets upplaga av Sigtuna Litteraturfestival! Vi kan även avslöja att Erlend Loe, Sirpa Kähkönen, Giovanni Montanaro och Sigtunas fristadsförfattare Ragip Zarakolu medverkar. I maj presenteras hela programmet på sigtunalitteraturfestival.se

Med hög tillgänglighet och något för alla bjuder Sigtuna in till två dagar fyllda av författarmöten, samtal och läslust med ordets kraft i centrum. I år kan festivalen presentera flera internationella författare. Även flera svenska starka namn är klara såsom; Majgull Axelsson, Niklas Rådström, Lasse Berg och Sara Lövestam.

-Det känns jätteroligt att vår festival i år kan erbjuda internationellt hyllade författare som Richard Ford och Erlend Loe. Bland de svenska författarna är det särskilt roligt att åter välkomna högaktuella Majgull Axelsson, vilket blir ett kärt återseende från vår allra första litteraturkväll som vi arrangerade 2011. Vi arbetar nu intensivt med hela programmets ca 70 programpunkter, som släpps i sin helhet i maj, säger Camilla Zedendahl, vd Destination Sigtuna.

Richard Ford, född 1944 i Mississippi, är en prisbelönad amerikansk författare känd för sina romaner Sportjournalisten (1988), Självständighetsdagen (1996) och Som landet ligger (2007). Hösten 2013 utkom hans senaste bok Kanada på svenska som hyllats av en enig kritikerkår och anses vara hans bästa roman. Efter sitt besök på Sigtuna Litteraturfestival reser Richard Ford vidare till Stockholm där han gästar Internationell Författarscen på Kulturhuset Stadsteatern.

Erlend Loe är född 1969 och bosatt i Oslo. Han debuterade som skönlitterär författare 1993 och har sedan dess etablerat sig som en av Norges främsta författare. I mars utkom nya romanen Inventering, om en poet som går bärsärkagång.

Finska Sirpa Kähkönen, född 1964 i Kuopio, är mest känd för sin historiska romanserie om just Kuopio under vinter- och fortsättningskriget. I Kuopio-serien skildras kriget ur hemmafrontens perspektiv.

Giovanni Montanaro är född 1983 i Venedig och är högaktuell med sin tredje roman Världens alla färger som nu kommer på svenska. Han är också dramatiker och har fått ett särskilt omnämnande hos the Ernesto Calindri European Prize for playwrights.

Ragip Zarakolu, född 1948 i Istanbul, är publicist och författare. Ragip är välkänd för att haft över 40 rättegångar mot sig för att bland annat ha publicerat böcker som berör det armeniska folkmordet under första världskriget i nuvarande Turkiet. Den 16 dec 2013 blev han Sigtuna kommuns första fristadsförfattare.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar. För tredje året i rad bjuder Sigtuna Litteraturfestival på möten mellan författare och läsare i alla åldrar med Sigtuna stad som arena. Med dryga 70-talet punkter på programmet bjuds på samtal, debatter och författarmöten varvade med sagoläsning, workshops, bokmarknad, litteraturgudstjänst, guidade turer och utställningar.

Hela programmet presenteras i maj på sigtunalitteraturfestival.se

Lämna en kommentar