Nya Konsthall Märsta visar Maria Miesenberger

Den 1 februari invigdes Sigtunas första konsthall, Konsthall Märsta. Tillsammans med konsthallen har ett nytt bibliotek också öppnat i Märsta centrum. En vinterträdgård och kulturskola öppnar senare under 2014. Först ut är svenska konstnären Maria Miesenberger!

Konsthallens första utställning visar bland annat en serie svartpatinerade bronsskulpturer, Stilla rörelse/Standing Motion, och fotografier ur serien Reflektion/noitcelfeR av Maria Miesenberger. I anslutning till utställningen visas även ett upplevelserum för stora och små, gestaltat av scenograf Johan Killgren i samarbete med Maria Miesenberger.

– Det känns toppen att få vara först ut! En ära! Konsthallar är viktiga platser att få visa och kommunicera ut min konst på. När den dessutom ligger i ett Kulturhus, har gratis inträde och en egen pedagogisk verksamhet vet jag att publiken kommer att vara i alla åldrar och med helt olika erfarenheter vilket är både inspirerande och en utmaning. Rörelse & Reflektion är en intensivt späckad utställning som jag tror kan vara tankeväckande och spännande för sina besökare”, säger Maria Miesenberger.

Konsthall Märstas ambition är att visa samtidskonst av hög kvalitet med nationell och internationell bredd. Utöver utställningsytan finns bland annat en ateljé som kommer att erbjuda ett konstpedagogiskt program för barn och ungdomar. Det är fri entré till Konsthall Märsta.

Samlingsnamnet för den verksamhet som bedrivs av Sigtuna museer och Konsthall Märsta är Sigtuna Museum & Art. Konsthall Märsta och Sigtuna Museum & Art leds från den 1 februari 2014 av samma chef, Ted Hesselbom, och kommer att arbeta med gemensamma utställnings- och samverkansprojekt. Utställningen med Maria Miesenberger pågår 1 februari – 5 april 2014.

Se även sigtuna.se/konsthall

Fakta

De nya kulturbyggnaderna uppförs i etapper. Konsthallen och det nya biblioteket inryms i samma trevåningsbyggnad på drygt 1700 kvadratmeter och stod klara till jan/feb 2014. Den nya Kulturskolan på 2600 kvadratmeter fördelas också på tre plan. Den beräknas stå klar i slutet av 2014. De båda byggnaderna länkas ihop av en vinterträdgård på ca 315 kvadratmeter där det kommer finnas en mindre scen och caféverksamhet. Den kommer också fungera som en förbindelsegång mellan Södergatan och centrum. FastPartner uppför de nya kulturbyggnaderna och Sigtuna kommun har tecknat ett hyresavtal för lokalerna med dem.

Lämna en kommentar