Fyra slott att besöka

Runt Sigtuna finns det fyra fantastiska slott: Skokloster slott, Rosersbergs slott, Steninge slott och Skånelaholms slott. Alla slott erbjuder en unik historisk miljö som kan avnjutas av den historieintresserade såväl som dagsbesökaren.
Om du befinner dig i Sigtuna kommun tar du dig enkelt med bil till alla slotten inom en timme. Känn efter vad som passar dig bäst, ett par timmar i slottmiljö eller varför inte ta en heldag och vandra omkring och insupa historien! Hur du än gör så är det helt klart värt att besöka ett eller fler av våra fina slott!

 

Skokloster ligger vackert beläget vid Mälarens strand

Skokloster slott ligger ca 30 minuter med bil från Sigtuna stad. Slottet är ett praktfullt sådant med vackra miljöer och en fantastisk historia. Här kan man som besökare möta den svenska stormakten och få en detaljerad beskrivning av de personer som har bott och verkat på Skokloster. Slottet är även det största privatpalats som byggts i Sverige och det var ett slott som också imponerade på adeln i Europa när det hade byggts.

Öppettider:

September, lör-sön kl 11-16

Höstlov 28 oktober-3 november, dagligen 11-16

Entrén inklusive besök i Wrangelvåningen kostar 70 kr. Om man vill ta en guidad visning tillkommer 40 kr på entréavgiften. Barn och ungdom t o m 18 år fri entré.

Café finns också på slottet i fall man skulle bli fikasugen.

 

Rosersbergs Slott är ett av Sveriges tio kungliga slott

På Rosersbergs slott kan man ibland tro att tiden stått stilla. Slottet är bland de bästa bevarade av de kungliga slotten och absolut värt ett besök!

Det var familjen Oxenstierna som under 1630-talet lät bygga slottet. År 1762 blev slottet kungligt då staten skänkte Rosersberg till Gustaf III:s yngre bror Karl XIII.
När man idag besöker slottet kan man ta del av de nästan orörda rummen i slottet, rummen är från år 1795-1860 med en mycket välbevarade inredning.

Slottet visas i samband med guidade turer. 

Öppettider september: 
lördag–söndag: guidad visning kl. 11, 12, 13, 14 och 15

Entréavgiften för vuxna är 80 kr, barn 7-18 år och studerande 40kr. Barn under 7 år har fri entré i målsmans sällskap.

Det finns även ett sommarcafé på Rosersberg. Öppettider under september: lör-sön kl. 11-16. Där kan man njuta av god mat och en fika i den härliga slottsmiljön!

 

Steninge slott – ett fulländat smycke

Kärlekshistorien mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottningen Hedvig Eleonora låg som grund till varför Steninge slott byggdes. När det var klart att ett slott skulle byggas kopplades hovet in och de anlitade Nicodemus Tessin dy. att bygga slottet. Det var även samme man som ritade det Kungliga slottet.

Carl Gyllenstierna slottets byggherre hade en vision om att slottet skulle visa upp konst och skulpturer av högsta klass och den visionen hålls vid liv än idag!

Då slottet är stäng pga renoveringsarbete så går det inte att gå in i det, men att betrakta det utifrån kan vara minst lika spännande! Barockparken är dock öppen för allmänheten och är värd ett besök!

Vackra Steninge slottsgalleria ligger på slottets ägor och inhyser idag heminredning med kultur samt en restaurangverksamhet i en unik historisk miljö. Slottsgallerian är inrymd i den vackra stenladugården som ritades av Claes Adelsköld, Steninges ägare mellan åren 1867 och 1873.

Öppettider för Steninge slottsgalleria: vardagar 11-18 och helgdagar 10-17.

 

Skånelaholms slott är ett 1600-tals slott i en naturskön miljö

Skånelaholms slott ligger vackert vid sjön Fysingen, utanför Rosersberg. Slottet har anor från 1200-talet och självaste Magnus Ladulås.

Slottet är ett 1600-tals slott och har en naturskön omgivning. På  Skånelaholms slott kan man även beskåda en samling av allmogeföremål och en unik naturaliesamling som insamlades av Linnes lärjunge Magnus Bromelius.

Slottet är nu stängt för säsongen 2013, men öppnar åter under 2014.

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar