Mäktiga ruiner att besöka

Sigtuna är Sveriges första stad! Här kan du praktiskt taget känna de historiska vingslagen, inte minst om du besöker någon av Sigtunas tre kyrkoruiner. Du kan besöka våra ruiner sommar som vinter och du kommer garanterat inte bli besviken!

Sigtuna var en kristen stad redan från början, så är det inte är så konstigt att Sigtuna stad har så mycket ruiner och kyrkor.

S:t Lars kyrkoruin

Runt sex, sju magnifika stenkyrkor upprättades i Sigtuna under den tidiga medeltiden. En av dessa var S:t Lars kyrkoruin.
Av kyrkan finns idag bara ett torn kvar, men man vet tack vare arkeologiska utgrävningar att den en gång i tiden var en stor och respektingivande gråstenskyrka. Kyrkan byggdes någon gång under 1100-talet.
Ruinen är absolut värt ett besök och med lite fantasi kan man kanske föreställa sig hur den en gång såg ut!

S:t Pers kyrkoruin

S:t Pers kyrka byggdes också den, i likhet med S:t Lars kyrkan under 1100-talet. Erik Segersäll som under 980-talet var kung hade en vision, ett rike med en kung och en gud! Att tillsammans med kyrkan, kunna styra över det nya kungariket Sverige och det var troligtvis i detta syfte som kyrkan byggdes.
Ruinen är relativt bevarad och den mäktiga kröningsportalen finns kvar än idag. Varför inte ställa sig i den och upplev hur stor den verkligen är!

S:t Olofs kyrkoruin

Bygget av S:t Olofs kyrka påbörjades förmodligen runt första halvan av 1100-talet. Under 2000-talet gjordes det utgrävningar av kyrkan och arkeologerna upptäckte att den vilar på en äldre byggnad – en annan kyrka som kan vara Sveriges äldsta stenkyrka!
S:t Olofs kyrka ser lite märklig ut i sin form, koret är både större och längre än långhuset. Tanken var säkert att bygga ett långhus lika pampigt som koret men av någon anledning blev det inte av, bygget avstannade, kanske var det på grund av pengabrist?
Kyrkan är hur som helst en spännande plats som ruvar på många hemligheter, helt klart värt ett besök!

Entre i dessa ruiner naturligtvis på egen risk.

Lämna en kommentar