Roslund & Hellström gästar Sigtuna Litteraturfestival

För andra gången på kort tid har en kriminalroman av Roslund & Hellström nominerats till CWA International Dagger. Priset är ett av världens mest prestigefyllda kriminallitterära priser. Den 18 augusti gästar de Sigtuna Litteraturfestival.

Författarduon Anders Roslund & Börge Hellströms nya roman Två soldater är högaktuell genom sin berättelse om gängkriminalitet och utanförskap. Paralleller kan lätt dras till den senaste tidens upplopp i Husby och runt om i Sverige.

– Upploppen är ingen tillfällighet eller isolerad händelse. Vi tillåter inte ungdomarna att höra till samhället. Och man vill tillhöra något. När dörren till samhället är stängd, är man beredd att gå hur långt som helst för att höra till det som erbjuds. Dessa unga människor blir en rekryteringsbas för blivande gäng, säger Anders Roslund.

Roslund och Hellström liknar det vid ett självskadebeteende.

– Man bränner upp sitt eget rum. Vi måste nå ungdomarna innan de blir fullvärdigt kriminella. För om samhället, som nu, stängt dörren, då bildar man ett eget samhälle, säger Anders Roslund.

Genom egna erfarenheter och mångårig research vet författarduon vad de skriver om. Börge Hellström är en av grundarna av KRIS, Kriminellas Rätt i Samhället. Anders Roslund som prisbelönad journalist, författare och dokumentärfilmare.

– Det är jättebra att polisen försöker möta ungdomarna bortanför uniformen men gängledarna kommer runt detta genom att skicka sina ungdomar till nya platser, där man inte har relationer eller känner någon. I grunden är det upp till oss alla att lösa det. Jag vet att jag ställer höga krav på oss vanliga medborgare. Men det är hos oss det måste ske, vi måste gemensamt ta ansvar för att få en förändring, säger Börge Hellström.

I TV4 morgonsoffa den 1 juni berättade de om sin nominering, om Två soldater och om bokens koppling till dagens händelser, hör dem här. Den 18 augusti kl.13.00 möter ni dem i Mariakyrkan.

Läs mer om Sigtuna Litteraturfestival 2013 här!

Lämna en kommentar