Slotten öppnar för säsongen

Äntligen är sköna maj här och med det öppnar våra vackra slott – Skoklosters slott, Rosersbergs slott och Skånelaholm slott, för besök. Steninge Slottsgalleria är öppet året runt för shopping och god mat i stenladugården.

 

Minnesutställning på Rosersbergs slott

Bland Sveriges kungliga slott är Rosersberg den bäst bevarade hemligheten. Här har tiden stått stilla sedan Karl XIII och Karl XIV Johans, vår förste Bernadotte, dagar. I år är slottet öppet under helgerna i maj samt september, som ett komplement till juni, juli och augusti då slottet är öppet tisdagar till söndagar. På Rosersberg visas också en minnesutställning för prins Bertil och prinsessan Lilian som är öppen för egen rundvandring. Njut av miljön, historien och sommarcaféet i Junoflygeln och på slottsterrassen.

 
Skokloster slott

Skokloster har öppet under helger i maj och september, samt dagligen under juni till augusti. Här bjuds på fantastiska barockmiljöer för hela familjen. Familjevisningar och barnverkstaden är öppen 2 juli–18 augusti, tisdag till söndag. I maj erbjuds även ponnyridning och att klappa djur.

I sommarens stora utställning, Min skattkammare, väljer kända personer, med olika bakgrund och skilda intressen, sina favoriter i slottet. Lasse Åberg, Lars Wallin, Knut Knutsson, och Doreen Månsson är några av dem som har sökt sig fram bland möbler, konst, verktyg och vapen från olika århundraden för att själva hitta sin skatt. Utställningen visas 1 juni – 30 september.

Skånelaholms slott

Vid sjön Fysingen ligger Skånelaholms slott med anor från Magnus Ladulås tid som ägare. Här finns en samling av allmogeföremål och en unik naturaliesamling som insamlades av Linnés lärjunge Magnus Bromelius.

Skånelaholm slott håller öppet alla helger under perioden 11 maj-15 september. Fri entré.

Steninge slottsgalleria

Steninge slottsgalleria ligger vackert på Steninge slotts ägor med Mälaren som fond. Slottet är stängt för besök, men du är alltid välkommen att promenera fritt i parken och njuta av butikerna och restaurangen i stenladugården, som är öppen året runt.