Hyllningskonsert till Tranströmer

Det moderna Sigtuna är författarnas stad. 18 augusti 2012 arrangerades för första gången Sigtuna Litteraturfestival. Festivalen blev en succé med författarmöten, bokbindning och inspirerande samtal. Nu ordnas ännu en spännande föreställning i litteraturens tecken, genom  hyllningskonserten ”Tranströmer i musiken och våra hjärtan”.

Tranströmer föddes 15 april 1931 i Stockholm. 23 år gammal debuterade Tranströmer med diktsamlingen 17 dikter, som genast blev mycket omtalad. Men poesiskapandet var bara en del av Tranströmers arbete. Senare blev han även verksam som översättare och psykolog.

I december 2011 tilldelades Tranströmer Nobelpriset i litteratur. Han blev därmed den åttonde svenska litteraturpristagaren genom tiderna. Senast Sverige fick nobelpriset i litteratur var 1974. Då delades priset av Eyvind Johnson och Harry Martinsson. Den första kvinnliga svenska nobelpristagaren var Selma Lagerlöf, som fick priset i litteratur år 1909. Priserna testamenterades av Alfred NobeI, dynamitens uppfinnare, år 1895.

Lördagen den 13 oktober kl 16:00 arrangeras hyllningskonserten
”Tranströmer i musiken och våra hjärtan” i Haga Kyrka. Då fylls kyrkan med upplästa dikter, flöjt- och pianospel.

Musik och recitation: Uppläsare Ingvar Bergh, piano Gunnar Dalborg, flöjt Mats Dalborg.
Entré 80 kr, ungdomar -20 gratis.
Biljetter: Destination Sigtuna, Märsta Bibliotek eller vid Kyrkan.
Vägbeskrivning: Kör norrut mot Uppsala från rondellen i Sigtuna(väg 263). Sväng höger efter ca 7km.
Arrangörer: Sigtuna Kulturförening, Kultur och Fritid, Sigtuna Församling, ABF NSS

Lämna en kommentar