Innan man vet ordet av är det vinter igen

Innan man vet ordet av är det vinter igen. Och när vintern kommer till Sigtuna förvandlas staden och omgivningarna. Det är en speciell tid, som man kan längta efter hela året. Skymningen faller och stjärnorna gnistrar över vatten och skogar.

I hela Sigtuna bjuds på flera olika dignande julbord under hela december. På Steninge startar man julen ännu tidigare. Varje dag från mitten av november välkomnas du till säsongens stora begivenhet: Sveriges största julmarknad inomhus fylld med tomtar, hantverk, ljusstöpning och en julstämning som varje år lockar tusentals besökare.

Även i själva Sigtuna stad tar man vara på den kallare årstidens charm. Snön faller över de gamla kyrkorna och Stora Gatans butiker skyltar om inför julhandeln. Fyra söndagar före jul är det julmarknad på Stora torget, Lilla torget och Stora gatan. Då kan du dansa med barnen kring granen, höra julmusik, träffa tant Brun, tant Grön och tant Gredelin eller självaste tomten. Här kan du också hitta julklappar och hantverk medan du njuter av varm doftande glögg, pepparkakor och lussebullar.

Vikingarännet och skridskoåkning med after-ice

Med varje vinterdag blir det lite kallare och snart händer det som så många väntat länge på – isarna lägger sig tjocka över Mälaren och den efterlängtade skridskosäsongen kan börja. Det brukar sägas att man alltid kan åka i medvind till Sigtuna. Blåser det medvind norrifrån kan du starta i Uppsala, blåser det söderifrån börjar du lättast från Stockholm. Du kan även nå slotten Steninge, Rosersberg och Skokloster från isen.

Efter den sköna vinterfärden kan du äta eller dricka gott. Det är så populärt att vissa serveringar erbjuder After-Ice, med varm choklad, plädar, gulasch och glühwein. Sigtuna kan skryta med fina plogade isar under hela skridskosäsongen. Och här går Vikingarännet, ett av Sveriges största årliga skridskoarrangemang, mellan Uppsala och Stockholm. Loppet samlar ung och gammal, kvinna och man, proffs och amatör, och en och annan viking.

Tomas Gustafson åker gärna Vikingarännnet

En som gärna kör Vikingarännet är Sveriges genom tidernas mest framgångsrike skridskoåkare, Tomas Gustafson, tävlar inte längre, men åker gärna skridsko för nöjes skull. ”Vikingarännet är ett trevligt, lagom långt lopp som jag åkt så där en fem gånger nu. Det är ungefär 8 mil långt och banan går i vatten där vikingarna färdats. På vägen passerar man Sigtuna och det ligger verkligen vackert, man ser det så fint från isen.” Själv bor Tomas vid vattnet i Uppsala och det händer ofta att han åker förbi Sigtuna under sina långfärdsturer.

Ofta stannar han och hans medåkare till vid det lilla mysiga hamnkaféet Våfflan för en gulaschsoppa eller en kopp varm choklad. Eller så tar de med matsäck och äter när och där det passar! Vintertid tycker han som så många andra att det är trevligt att gå på julmarknaderna i staden. ”Ordet ”idyll” känns slitet, men det passar så bra på Sigtuna.”

Tomas tips till dig som är intresserad av skridsko i Sigtunatrakten är att kolla med Friluftsfrämjandet eller någon lokal långfärdsklubb om de har några guidade turer på gång. ”Det är verkligen viktigt med säkerheten, chansa inte. Vissa år ligger isen som en betongplatta, men man bör alltid vara försiktig. Se särskilt upp när du närmar dig Erikssund!”

Lämna en kommentar