Bild 1 av 3

Njutvandra i Sigtuna

I Sigtuna finns alla möjligheter att vandra.


Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna?

Ingegerdsleden, som uppkallats efter henne, är en 11 mil lång vandringsled. Leden är indelad i 7 etapper och går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala. Genom vackra skogar, över fält och förbi slott slingrar sig både Ingegerdsleden och Upplandsleden igenom vår kommun.
Här finns möjligheten att pilgrimsvandra hela vägen från Storkyrkan i Stockholm till Mariakyrkan i Sigtuna för att sedan ta sig vidare till Domkyrkan i Uppsala.
Varför inte samla kompisgänget för att vandra från Rosersbergs slott till Sigtuna, en vandring på 4-5 timmar för att sedan äta en god middag, kanske njuta av en SPA-behandling och övernatta i Sigtuna?

Miljösmart åker du kommunalt till/från Roserbergs pendeltågsstation eller till/från Sigtuna busstation.

 

HISTORIEN OM INGEGERD – SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA HELGON
Ingegerd var dotter till Olof Skötkonung, den förste döpta kungen i Sveariket, och därmed sondotter till Sigtunas grundare Erik Segersäll. Troligen växte hon upp på kungsgården i Sigtuna. Hon blev av politiska skäl bortgift med storfursten Jaroslav i Novgorod som tillhörde den nordiska Rurikätten som hade makten i dåtidens ryska rike.

Hon var en inflytelserik fredsmäklare som mäklade fred mellan stridande bröder och tog namnet storfurstinnan Irina (”fred”) stor del i skapandet av det som blev det dåtida Ryssland med centrum i Kiev. Irina och Jaroslav fick 10 barn, varav flera blev furstar och drottningar och medlemmar i olika regerande furstehus i Europa. Ättlingar finns än idag.

Före sin död den 10 februari 1050, avlade hon klosterlöfte. Hon blev nunnan Anna som efter sin död helgonförklarades i den ryskortodoxa kyrkan som den heliga Anna av Novgorod, det första svenskfödda helgonet. Troligen ligger hon begravd i Kiev. Hon har två helgondagar i den ryska kalendern: 10 februari (hennes dödsdag) och 4 oktober.

 

Här hittar du mer information om Ingegerdsleden.

Här hittar du mer information om Upplandsleden.

Vandring iSigtuna